Tiedotteet

06.06.2017 13:00

Suomen puolustustarvikkeiden vienti vuonna 2016 keskittyi ajoneuvoihin ja suojamateriaaliin

Puolustusministeriö myönsi vuonna 2016 yhteensä 212 lupaa puolustustarvikkeiden pysyville maastavienneille. Kappalemääräisesti lupia myönnettiin eniten Euroopan alueelle (148 kpl). Euromääräisesti lupia myönnettiin eniten Turkkiin, Ruotsiin, Arabiemiraatteihin ja Yhdysvaltoihin.

Tärkeimmät vientituotteet olivat ajoneuvot ja suojamateriaali, kuten ajoneuvojen suojaukseen käytettävä suojausteräs, luotiliivit ja suojakypärät. Lupia myönnettiin myös mm. tarkkuuskivääreille ja ampumatarvikkeille. Tämän lisäksi myönnettiin useita lupia puolustustarvikkeiden väliaikaisille vienneille huolto- ja korjaustoimenpiteisiin sekä esittely- ja testaustarkoituksiin.

Merkittävin yksittäinen vienti vuonna 2016 oli ajoneuvojen vienti Arabiemiraatteihin. Tämä vienti oli arvoltaan lähes puolet puolustustarvikkeiden kokonaisviennistä vuonna 2016.

Lupaharkinta perustuu aina tapauskohtaiseen kokonaisharkintaan. Suomi noudattaa Kansainvälisen asekauppasopimuksen asettamia vientiehtoja ja Euroopan unionin neuvoston yhteistä kantaa lupaharkinnan perusteista. Lupahakemukset käsitellään poikkihallinnollisessa maastavientityöryhmässä, jossa ulko- ja turvallisuuspoliittisesta arviosta vastaa ulkoasiainministeriö.

Puolustustarvikkeiden viennin vuosiraportti 2016 löytyy kokonaisuudessaan puolustusministeriön verkkosivuilta.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa erityisasiantuntija Riikka Pitkänen, puh. 0295 140 140421.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä