Tiedotteet 2004

10.12.2004 09:47

Puolustusministeri Kääriäinen vastasi kansanedustaja Kuopalle

Puolustusministeri Seppo Kääriäinen on vastannut kansanedustaja Mikko Kuopan/vas kirjalliseen kysymykseen 885/2004 vp.

Ministeri Kääriäisen vastaus kokonaisuudessaan on ohessa.

Tarkempia tietoja asiasta antaa vanhempi osastoesiupseeri Pekka Alhovaara (09-160 88153) tai viestintäjohtaja Jyrki Iivonen (puh. 09 - 160 88200 tai 050 – 568 0553).

---

Ministerin vastausEduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi kansanedustaja Mikko Kuopan/vas näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen 885/2004 vp "Satakunnan lennoston yöharjoitukset":

"Mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, että Tampereen Peltolammin, Multisillan ja muiden lentomelusta kärsivien asuinalueiden asukkaat saavat lähiviikkoina nukkua yönsä rauhassa ilman Satakunnan lennoston hävittäjien aiheuttamaa häiriötä?"

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Satakunnan Lennosto on ilmavoimien valmiusyhtymä, joka päätehtäviä ovat Etelä-Suomen ja lähialueen ilmatilan valvonta ja alueellisen koskemattomuuden vartiointi. Lennoston taistelulentäjien on pystyttävä kaikissa sääolosuhteissa, valoisan aikana ja pimeällä turvaamaan valtakuntamme ilmatilan koskemattomuus. Kriisin ja sodan aikana Satakunnan Lennoston hävittäjälentolaivueen ohjaajat torjuvat maahamme ilmoitse kohdistuvat uhkat ja mahdolliset aseelliset hyökkäykset yhteistoiminnassa ilmatorjuntajoukkojen kanssa.

Viimeaikaisissa kriiseissä lentoasetta on käytetty yhä enemmän yöllä. Siksi ohjaajien, mekaanikkojen ja taistelunjohtajien pimeätoiminnan harjoittelu on välttämätöntä. Satakunnan Lennosto suunnittelee pimeälentokoulutuksen siten, että lennot aloitetaan yleensä loka - marraskuun vaihteessa, jolloin on riittävän pimeää jo aikaisin illalla. Tällöin yötoiminnan harjoittelu voidaan käynnistää jo noin kello 17.00 ja illan aikana pystytään suorittamaan keskimäärin kolme lentokierrosta ennen kuin toiminta päättyy viimeistään kello 22.30. Yhden illan kuluessa pyritään lentämään mahdollisimman monta lentosuoritusta, jolloin lentomelusta aiheutuva häiriö kestää lyhyemmän ajan. Tämän syksyn kohdalta pimeälennot alkoivat lokakuun 25. päivänä ja 14 illan aikana tehtiin yhteensä 280 lentosuoritusta Hornet- ja Hawk-koneilla.

Satakunnan Lennoston pimeälennot ovat päättyneet 30. marraskuuta.Helsingissä 9. päivänä joulukuuta 2004Puolustusministeri Seppo Kääriäinen

Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä