Tiedotteet 2012

15.10.2012 12:30

Merivoimat tilaa nopeita kuljetusveneitä

Merivoimat on allekirjoittanut 15.10.2012 hankintasopimuksen suomalaisen Marine Alutech Oy Ab:n kanssa. Sopimus sisältää 12 nopeakulkuisen kuljetusveneen tilaushankinnan ja option lisäalusten hankinnasta.

Alusten hankinta on osa rannikkojoukkojen varustusta täydentävää ns. MERA-projektia (merivoimien rannikolla toimivat joukot). Alukset tulevat käyttöön vuosina 2014 - 2016. Hankinnan kokonaisarvo on noin 34 miljoonaa euroa. Hankintasopimus sisältää lisäksi valmiiksi kilpailutetut optiohinnat, joita voi hyödyntää mikä tahansa valtiohallinnon osa Suomessa tai muissa Pohjoismaissa halutessaan samanlaisia aluksia.

Kuljetusalusten päätehtävänä on rannikolla toimivien taistelujoukkojen kuljettaminen. Aiempiin vastaaviin aluksiin verrattuna kyse on uuden sukupolven aluksista. Aluksissa on hyödynnetty kotimaista teknologiaa, tuotantoa ja työvoimaa.

Uutta teknologiaa ja ergonomisuutta

Alukset ovat monikäyttöisiä, edeltäjiään nopeampia, monipuolisemmin varusteltuja ja ballistisesti suojattuja. Aluksissa on monipuoliset havaintosensorit ja omasuoja-aseistus. Aluksiin tullaan asentamaan  kauko-ohjattavat asetornit Lisäksi alukset on suojattu taisteluaineita vastaan NBC-suodatusjärjestelmällä.

Merenkulkua ja taistelutehtäviä tukee laaja valikoima sensoreita - mm. lämpökamera, päivänäkökamera, tutka ja luotauskalusto. Uutta aluksissa on sekin, että hyötykäyttötilassa on ergonomisesti muotoillut istuimet jopa 25 sotilaalle. Pitkäkestoisia tehtäviä varten alukset on varustettu asianmukaisilla tavaransäilytystiloilla, lukittavilla asekaapeilla, WC:llä sekä ruuan ja juoman lämmitykseen sopivalla huoltopisteellä.

Merenkulkuominaisuudet huipputasoa

Monikäyttöiset alukset sopivat kuljetustehtävien lisäksi tulitukitehtäviin, valvonta- ja tiedustelutehtäviin, huoltokuljetuksiin ja potilasevakuointeihin sekä johtopaikkana toimimiseen. Modulaarisen rakenteen ansiosta siirtyminen tehtävätyypistä toiseen voidaan toteuttaa hyvin nopeasti ja kenttäolosuhteissa.

Alukset on räätälöity palvelemaan kotimaan puolustusta, mutta myös kansainvälinen käytettävyys on huomioitu. Lisäksi suunnittelussa on huomioitu mahdollisuus toimia tulevien järjestelmien alustana sekä alusten sopivuus myös muiden viranomaisten tukemiseen virka-aputehtävissä.

U700-luokka
 -rekisteröity 32 hengelle
 -19 m pitkä
 -5 m leveä
 -marssinopeus kuormattuna yli 35 solmua
 -huippunopeus yli 40 solmua

Lisätietoja antavat kommodori Pasi Pajunen (puh 0299 300240) tai komentaja Veli-Pekka Heinonen (puh 0299 304100) Merivoimien esikunnasta ja vanhempi hallitussihteeri Iikka Marttila puolustusministeriöstä (puh 0295 140413).


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä