Tiedotteet 2012

09.05.2012 13:10

Wallin: Suomen rauhanturvaosaamista tarvitaan

Wallin IPI NY

- Yli 50 000 suomalaista rauhanturvaajaa on palvellut yli kolmessakymmenessä operaatiossa vuodesta 1956 lähtien. Kriisien luonne on nykyisin yhä monisyisempi ja usein kriisit myös kestävät pidempään. Rauhanturvaamisessa Suomi pitää entistä tärkeämpänä kokonaisvaltaista näkökulmaa, jossa sotilaalliset operaatiot, poliisioperaatiot ja siviiliviranomaisten toiminta on selkeästi koordinoitu ja vastuutettu. Näin puolustusministeri Stefan Wallin kiteytti näkökantansa suomalaisesta rauhanturvaamisesta puhuessaan IPI:n, International Peace Institute, tilaisuudessa New Yorkissa 8.5.2012.

- Suomi voi olla ylpeä myös rauhanturvakoulutuksestaan. - Aivan äskettäin maassamme päättyi jo sadas Fincentin (Finnish Defence Forces Training Centre) järjestämä YK:n sotilastarkkailijakurssi. On syytä muistaa, että Fincent oli aikoinaan ensimmäinen rauhanturvakoulutusta antava opetuslaitos koko maailmassa. Myös koulutuksessa meillä korostuu sotilas-siviili-yhteistyö. Fincent ja Kriisinhallintakeskus (CMC) tarjoavat yhdessä rauhanrakentamiseen tarvittavaa koulutusta ja ammattitaitoa sekä Suomessa että kohdemaissa.

Wallin korostikin, että tulevaisuuden rauhanrakentamisessa yhä tärkeämmässä roolissa ovat kansainvälisten toimijoiden lisäksi kansalliset ja paikalliset viranomaiset, kansalaisyhteiskunta sekä eri toimijoiden ja kansalaisten välinen yhteistyö. Hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä on Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan yhteistyö itäisessä Afrikassa alueen vakauden tukemiseksi.

Puolustusministeri Stefan Wallinin puhe on luettavissa kokonaisuudessaan ministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.defmin.fi/puheet.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä