Tiedotteet 2013

05.12.2013 12:40

Kotimaisia hankintoja: Puolustusvoimien XA-180-miehistönkuljetusvaunut nykyaikaistetaan

Puolustusministeri päätti 5.12.2013 puolustusvoimien hankinnoista, joilla on kotimaassa lähes 300 henkilötyövuoden työllistävä vaikutus.

Puolustusministeriö on valtuuttanut Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunnan allekirjoittamaan hankintasopimuksen XA-180 -miehistönkuljetusvaunujen, niin kutsuttujen Pasien, elinjaksopäivityksestä Patria Land Service Oy:n kanssa.

Hankintasopimus tuo Paseihin liikenneturvallisemmat istuimet, uusitun sähköjärjestelmän mittaristoineen sekä uuden ulkopinnoitteen. Myös Pasien avainkomponentit, kuten moottori, voimansiirto ja akselit, tarkastetaan ja tarvittaessa peruskorjataan tai vaihdetaan.

Hankintasopimus koskee ensimmäisen vaiheen toimitusvuosina 2014-2017, esisarja-ajoneuvon sekä seitsemänkymmenen miehistönkuljetusajoneuvon elinjaksopäivityksen sarjan hankintaa. Hankkeen tämän vaiheen arvo on n 16 milj ? ja työllistävä vaikutus n. 70 henkilötyövuotta.

Sopimukseen sisältyy myös lisähankintavaraus kahdensadankymmenen miehistönkuljetusajoneuvon elinjaksopäivityksestä vuosina 2017-2021. Hankinta liittyy maapuolustuksen kehittämisohjelmaan, jossa kehitetään joukkojen liikkuvuutta. Elinjaksopäivitettävillä ajoneuvoilla varustetaan erityisesti alueellisia ja operatiivisia joukkoja. Hankintasopimuksen arvonlisäverollinen arvo lisähankintavarauksineen on n. 78 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus yli 200 henkilötyövuotta.

Lisäksi ministeri Haglund on valtuuttanut puolustusvoimat hankkimaan taistelijan vaatetusvarustukseen kuuluvia pakkassaappaita varusmiehille vuosina 2014-2016. Hankintasopimuksen arvo on noin 4,6 miljoonaa euroa ja tarjouskilpailun voittajaksi valittiin suomalainen Berner Oy. Solmittava hankintasopimus sisältää lisähankintavarauksen, jota myös muut Pohjoismaat voivat hyödyntää.  Berner on toimittanut pakkassaappaita puolustusvoimille vuodesta 2011 lähtien.
Näiden ohella puolustusministeri päätti valtuuttaa puolustusvoimat hankkimaan Tanskasta pienehkön ylijäämämäärän raketinheitinalustoja ajoharjoittelukäyttöön sekä ampumatarvikkeita.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa materiaaliyksikön johtaja Arto Koski p. 0295 140410


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä