Tiedotteet 2017

20.02.2017 14:00

Maavoimille hankitaan erikoispanssarivaunuja

Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut puolustusvoimat hankkimaan Leopard 1 -erikoispanssarivaunuja Hollannista. Hankinta sisältää 8 kpl Leopard 1 hinauspanssarivaunua ja 8 kpl Leopard 1 pioneeripanssarivaunua. Hankinnalla on yhteys Leopard 2A6 -hankintaan.

Hankittavia Leopard 1 -erikoispanssarivaunuja käytetään vaurioituneiden panssariajoneuvojen suorituskyvyn palauttamiseen, mikä käsittää hinaamisen, kiinni juuttuneen panssarivaunun irrottamisen, nostotyöt, materiaalien täydennykset ja rajoitetut korjaustoimenpiteet. Vaunujen varustukseen kuuluu muun muassa nosturi, vinssi, puskuterä, hinauspuomit ja työkalut sekä kunnossapitovälineet.

LEO1 ARV
Kuvassa Leopard 1 -evakuointipanssarivaunu. Kuva: Puolustusvoimat

Hankinta liittyy puolustusvoimien logistiikan kehittämisen kokonaisuuteen ja se sisältää erikoispanssarivaunut, varaosia, erikoistyökaluja ja tarkastuslaitteita, dokumentaation sekä henkilökunnan kurssituksen. Hankittavalla kalustolla varmistetaan ja kehitetään maavoimien mekanisoitujen joukkojen keskiraskasta evakuointikykyä 2040-luvulle.

Hankkeeseen varattu kokonaisrahoitus on noin 8,2 miljoonaa euroa, josta erikoispanssarivaunujen lisäksi rahoitetaan muun muassa vaunujen kansallistamistöitä, kuljetukset ja uusien telaketjujen hankinta.

Henkilökunnan koulutus aloitetaan vuonna 2017, ja materiaalin toimitukset ajoittuvat vuosille 2018 - 2019. Elinjakson ylläpitoon osallistuu Suomessa Millog Oy.

Kansallistamistöiden työllistämisvaikutus Suomessa on noin 10 henkilötyövuotta.  Kansallistamistyöt sisältävät muun muassa tieliikennelain edellyttämät muutostyöt, vaunujen maalauksen ja järjestelmien toiminnan tarkastuksen.

Lisätietoja antavat puolustusministeriössä erityisasiantuntija Timo Nyyssönen, puh. 0295 140026 ja Maavoimien esikunnassa everstiluutnantti Matti Honkela, puh. 0299 410  403.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä