Tiedotteet 2017

21.02.2017 14:55

Ministeri Niinistö: Puolustuksen alamäki on katkaistu

Puolustusministeri Jussi Niinistö esitteli puolustusselontekoa ja sen perusteita puhuessaan Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan seminaarissa Helsingissä tiistaina 21. helmikuuta. Puolustusselonteon kokonaisuuksista toimintaympäristö, puolustuksen nykytila ja tärkeimpänä puolustuksen ylläpito ja sen kehittäminen huomioitiin Niinistön puheessa.

Niinistö toisti saman viestin kuin Norjan Leangkollen-turvallisuuskonferenssissa: Kansallinen puolustus on kaiken perusta. Vain se mahdollistaa päätöksenteon vaikeissa poliittisissa tilanteissa ja tuottaa hyötyjä myös kansainväliseen puolustusyhteistyöhön.

Niinistön mukaan puolustuksen alamäki on nyt katkaistu. Alamäki alkoi edellisen hallituksen tehtyä 10 prosentin menoleikkaukset puolustukseen, minkä takia rahoitusta siirrettiin materiaalihankkeista toiminnan pyörittämiseen. Pääministeri Sipilän hallitus on sitoutunut hallitusohjelmassaan korjaamaan tilanteen kansanedustaja Kanervan johtaman parlamentaarisen seurantaryhmän suositusten mukaisesti.

Puolustusvoimien pitää pystyä reagoimaan nopeasti monenlaisiin tilanteisiin virka-avusta aina laajamittaisen hyökkäyksen torjuntaan. Puolustusvoimien kehittäminen perustuu siis mahdollisiin tulevaisuuden uhkakuviin, eikä mielikuviin menneisyydestä.

"Olisi helpottavaa tietää seuraavan mahdollisen sodan tai konfliktin luonne. Mutta sitä me emme voi tietää. Näin ollen on ainoastaan vastuullista varautua monenlaisiin kriiseihin. Tämä edellyttää meiltä hyvää valmiutta, ja valmius maksaa", Niinistö perusteli.

Vaikka lähitulevaisuudessa on tehtävä päätöksiä meri- ja ilmavoimien pääjärjestelmien korvaamisesta, kehitetään Suomen puolustusta tällä vaalikaudella erityisesti maavoimien materiaalihankinnoilla. "Tämä vaalikausi on maavoimien kehittämisen vaalikausi", Niinistö sanoi.

"Suomen puolustuskykyä kehitetään kokonaisuutena. Siinä huomioidaan niin kansalliset tarpeet kuin kansainvälisen puolustusyhteistyön tarpeet. Hallituksen puolustusselonteko linjaa puolustuspolitiikkaamme vähintään vuosikymmeneksi eteenpäin", päätti Niinistö puheenvuoronsa.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä