Tiedotteet 2018

23.05.2018 12:20

Puolustusministeri puhui Elisabeth Rehn Bank of Ideas -ajatushautomon seminaarissa

Puolustusministeri Jussi Niinistö puhui 23.5.2018 Elisabeth Rehn Bank of Ideas -ajatushautomon toteuttaman selvityksen julkistamisseminaarissa Säätytalolla Helsingissä.
Selvityksen tarkoituksena on ollut tuottaa päätöksentekoa tukevaa tietoa siitä, mitä asepalveluksen ja siviilipalveluksen yhdistävä, kokonaisturvallisuutta edistävä ja yhdenvertainen kansalaispalvelus voisi tarkoittaa ja miten se voitaisiin toteuttaa.

Puheessaan ministeri Niinistö käsitteli aihetta yleisen asevelvollisuuden ja kokonaisturvallisuuden näkökulmasta. Mahdollinen kansalaispalvelus tulisi ministerin mukaan kytkeä tiiviisti jo olemassa oleviin turvallisuuden viitekehyksiin, sen tulisi olla kustannuksiltaan järkevä mutta ennen kaikkea sille on oltava kysyntää.

"Tällainen kansalaispalvelus voisi sisältää koulutusta, joka liittyisi esimerkiksi sellaisiin Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa kuvattuihin häiriötilanteisiin, joihin ei aina välttämättä liity sotilaallisen voiman käyttöä, kuten elintarvikehuoltoon sekä sosiaali- ja terveystoimeen liittyviin tilanteisiin, suuronnettomuuksiin ja ympäristöuhkiin. Näissä poikkeusolosuhteissa koulutuksen saaneet henkilöt voisivat toimia viranomaisten tukena", arvioi Niinistö.

Puheessaan ministeri kuitenkin muistutti, että aseellinen varusmiespalvelus on myös tulevaisuudessa maamme puolustuksen kivijalka, eikä mikään järjestelmä, joka tavalla tai toisella liudentaisi sen suorittamista, ole mahdollinen kehityssuunta.

"Pienenkin vapaaehtoisuuden elementin tuominen aseellisen varusmiespalvelun suorittamiseen avaisi Pandoran lippaan, jota ei olisi enää mahdollista sulkea. Tämä on nähty esimerkiksi Ruotsissa."

Puolustusministerin puhe kokonaisuudessaan on luettavissa soitteessa www.defmin.fi/puheet


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä