Tiedotteet 2018

25.09.2018 14:35

Puolustusministeri Niinistö: Valtiovarainministeriön ehdotukset valtion vuokrajärjestelmän kehittämiseksi eivät ratkaise virastojen haasteita selvitä kasvavista toimitilakustannuksista

Talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli 25.9.2018 kokouksessaan eräitä nopeasti toteutettavia uudistuksia liittyen Senaatti-kiinteistöjen vuokrajärjestelmän kehittämiseen. Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan valtiovarainministeriön ehdotukset valtion vuokrajärjestelmän kehittämiseksi toisivat vain pientä helpotusta puolustushallinnon toimitiloja koskeviin kustannuspaineisiin.

"Kuten valtiovarainministeriö on todennut, nyt ollaan tekemässä sellaisia välittömiä parannuksia, jotka katsottiin mahdollisiksi ilman laajempaa valmistelua olemassa olevalta tietopohjalta. Rahamääriltään merkittävimmät esitetyistä uudistuksista ovat luonteeltaan budjettineutraaleja, eli ne eivät ratkaise virastojen haasteita selvitä kasvavista toimitilakustannuksista: annettu vuokran alennus leikataan täysimääräisesti viraston määrärahoista", toteaa ministeri Niinistö.

Niinistön mukaan esitetyistä parannuksista puolustushallinnon kannalta tärkein on rakennusten purkamisen (ja sitä kautta luopumisen) helpottaminen. Nykyisin Senaatti-kiinteistöt edellyttää, että vuokralainen maksaa purkamisen, mikä on hidastanut turhista rakennuksista luopumista ja aiheuttanut tarpeettomia kustannuksia puolustusvoimille.

Puolustushallinnon näkökulmasta vuokrajärjestelmää on tarpeen kehittää myös toimintamallin ja hallinnollisen rakenteen näkökulmasta. Muuttunut turvallisuusympäristö edellyttää ripeämpää reagointikykyä eli normaaliolojen ja poikkeusolojen toimintamallin lähentämistä, tieto-, tila- ja rakenteellisen turvallisuuden tason korottamista sekä ohjausmallia, joka tukisi ydintoiminnan edellytyksiä, ei ainoastaan valtion taloudellisia intressejä. Ministeri Niinistön mukaan puolustushallinnossa tullaan selvittämään mallia, jossa puolustuskiinteistöjen omistus palautettaisiin hallinnonalalle. "Järjestelmässä nykyiset omistajan tehtävät ja Puolustushallinnon rakennuslaitoksen hoitama ylläpito järjestettäisiin samassa kokonaisuudessa. Minulla on sille jo nimikin: Torni-kiinteistöt", päättää Niinistö.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä