Tiedotteet

04.03.2019 08:41

Puolustusministeri Niinistö puhui 229. Maanpuolustuskurssin avajaisissa

Puolustusministeri Jussi Niinistö puhui 229. Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 4.3.2019. Puheessaan ministeri Niinistö tarkasteli puolustusselonteon tärkeyttä sekä puolustusvoimien henkilöstömäärään liittyviä kysymyksiä.

Ministeri Niinistön mukaan toissa vuonna hyväksytyssä ensimmäisessä puolustusselonteossa on vahvat linjaukset meri- ja ilmavoimien suorituskykyjen korvaamisesta. "Selonteossa on vahvat linjaukset meri- ja ilmavoimien strategisista hankkeista. Meillä on laaja poliittinen yksimielisyys uudesta monitoimikorvettilaivueesta ja Hornetien seuraajien välttämättömyydestä, osin juuri selontekomenettelyn aikana tehdyn pohjatyön ansiosta. Mutta emme saa unohtaa tärkeintä puolustushaaraa, maavoimiamme, jonka kyky täyttää tehtävänsä on tällä hetkellä ainoastaan tyydyttävällä tasolla", huomautti Niinistö.

Puheessaan puolustusministeri Niinistö muistutti Maavoimien olevan avainasemassa nopeassa tilannekehityksessä, kuten virka-aputehtävissä sekä puolustuksen ja yhteiskunnan tärkeiden kohteiden suojaamisessa. "Niin ikään lopulta juuri maavoimilla, joihin pääosa 280 000 sotilaan sodan ajan kokonaisvahvuudesta kuuluu, torjutaan tarvittaessa laajamittainen hyökkäys ja turvataan kansakunnan itsenäisyys", toteaa Niinistö.

Puolustusministerin mukaan Maavoimien - kuten koko Puolustusvoimien - kyky täyttää tehtävänsä edellyttää riittävää määrää osaavaa henkilöstöä. Kasvupaineita aiheuttavat valmiuden kehittäminen, uusien suorituskykyjen käyttöönotto ja kansainvälisen toiminnan lisääntyminen. Esimerkkinä harjoitustoiminnasta Niinistö nosti esille vuonna 2021 Suomessa järjestettävän suurharjoituksen, jolle hän on antanut nimen Arctic Lock, arktinen lukko.

”Pääesikunnan selvityksen mukaan on tarve lisätä henkilöstöä 2020-luvun puoleen väliin mennessä 605:llä tehtävällä. Tällaista muutosta ei kyetä toteuttamaan hetkessä vaan se on tehtävä hallitusti lisärekrytoinnin ja koulutuksen kautta. Henkilöstömäärän kasvattaminen edellyttää myös lisärahoitusta, jotta Puolustusvoimat kykenee pitämään henkilöstö-, toiminta -ja materiaalimenot tasapainossa. Kissa on nostettava pöydälle hallitusneuvotteluissa, samoin kuin Senaatti-kiinteistöjen pilkkominen”, muistutti Niinistö.

Kohta päättyvän hallituskauden viimeinen maanpuolustuskurssilaisille suunnattu puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa: www.defmin.fi/puheet


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä