Haku

EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten ostajien lupa kiinteistökauppoihin

EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tulevat ostajat tarvitsevat luvan kiinteistönhankintaan Suomessa silloin, kun kiinteistön hankkii joku seuraavista tahoista:

  • Yksityishenkilö, jolla ei ole EU:n jäsenvaltion tai Euroopan talousalueeseen (ETA) kuuluvan valtion kansalaisuutta. Kaksoiskansalaisen ei tarvitse hankkia lupaa, jos toinen hänen kansalaisuuksistaan on EU- tai ETA-valtion kansalaisuus.
  • Yritys tai muu yhteisö, jonka kotipaikka on EU- ja ETA-alueen ulkopuolella.
  • Yritys tai muu yhteisö, jonka kotipaikka on EU- tai ETA-alueella, mutta jossa EU- tai ETA-alueen ulkopuolisella taholla on vähintään 10 % omistus tai vastaava tosiasiallinen vaikutusvalta yhteisössä.

Vaikka yhteisön omistuksesta yhteensä vähintään 10 % olisi EU- ja ETA-alueen ulkopuolella, luvan hakeminen ei välttämättä ole tarpeen. Ratkaisevaa on se, onko jollain yksittäisellä taholla vähintään 10 % omistusosuus tai vastaava tosiasiallinen vaikutusvalta.

Yksityiskohtaisemmat säännökset vaikutusvallan laskemisesta ovat lain 1 §:ssä.

Kiinteistön myyjän tai muun luovuttajan kansalaisuus tai kotipaikka ei vaikuta luvantarpeeseen.

Poikkeukset, jolloin lupaa ei tarvita

Lupaa ei tarvita, kun:

  • avio- tai avopuolisot ostavat kiinteistön yhdessä ja toisella heistä on on EU- tai ETA-maan kansalaisuus
  • kiinteistö sijaitsee vuokratontilla tai kaupan kohteena on asunto-osakeyhtiön osa
  • kiinteistön myyjänä/luovuttajana on sukulainen (omat vanhemmat, lapsi tai avio-/avopuoliso)

Miten lupaa ulkomaiseen kiinteistönhankintaan haetaan?

(1) Lupahakemuksen tekeminen

Lupahakemuksessa on ilmoitettava kaupan osapuolet sekä kiinteistön tiedot ja aiottu käyttötarkoitus. Hakemuksen liitteenä on toimitettava kaikkien ostajien passikopiot sekä kauppakirjaluonnos, hyväksytty ostotarjous, kauppakirja tai lahjakirja. 

Lupaa hakee kiinteistön ostaja tai hänen valtuuttamansa asiamies. Mikäli luvan hakijana on yritys tai yhteisö, tulee hakemuksen lisäksi toimittaa kuvaus luovutuksensaajan omistussuhteista sekä tieto varsinaisista edunsaajista. 

Lupahakemuksen voi toimittaa suomen- ruotsin- tai englanninkielisenä. 

Lupahakemuslomakkeet ovat Lomakkeet-sivulla.

(2) Lupahakemuksen lähettäminen

Lupahakemukset lähetetään sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.plm(at)gov.fi tai postitse

Puolustusministeriö, PL 31, 00131 Helsinki, Finland.

Hakemuksia ei voi toimittaa puolustusministeriöön henkilökohtaisesti.

Puolustusministeriöllä on oikeus tarvittaessa pyytää luvanhakijalta lisätietoja.

(3) Hakemuksen käsittely ja käsittelymaksu

Lupahakemuksesta peritään käsittelymaksu, 170 euroa/kiinteistötunnus, joka on suoritettava ennen hakemuksen käsittelyä. Maksu peritään lupa-asian lopputuloksesta riippumatta, eikä sitä palauteta, vaikka lupa evättäisiin. Lasku lähetetään luvan hakijalle sähköpostitse sen jälkeen, kun hakemus on vastaanotettu puolustusministeriössä.

Lupahakemuksen käsittelyaika on tapauskohtainen. Käsittelyaika on muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

Päätös annetaan suomeksi tai ruotsiksi.


Yleisimmät kysymykset kiinteistönhankinnan luvanvaraisuudesta


Kyllä. Luvantarve määrittyy hakijan kansalaisuuden perusteella. Henkilöt ilman EU/ETA-maan kansalaisuutta joutuvat hakemaan lupaa, vaikka heillä olisi pysyvä oleskelulupa Suomessa tai muussa EU/ETA-alueen maassa.



Ei. Lupa tarvitaan ainoastaan kiinteistön hankintaan. Kiinteistön hankinnalla tarkoitetaan sellaista oikeustointa, jolla kiinteistön taikka sen määräosan tai määräalan omistusoikeus luovutetaan toiselle.



Luvanvaraisuus on voimassa koko Suomessa Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta. Ahvenanmaalla sovelletaan Ahvenanmaan omaa maanhankintalainsäädäntöä.


Lupa on kiinteistökohtainen, eli jokaiseen hankittavaan kiinteistöön on haettava erillinen lupa.

Myös kielteinen lupapäätös on kiinteistökohtainen, eikä välttämättä estä samaa henkilöä tai yhteisöä hankkimasta Suomesta jotain muuta kiinteistöä. 



Lupaa on järkevää hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, kun kiinteistökaupan kohde on selvillä. Lupaa on kuitenkin haettava viimeistään kaksi kuukautta (2 kk) kiinteistökaupan jälkeen.



Mikäli kiinteistökauppa on vahvistettu luvan epäämisestä huolimatta tai ennen kielteistä lupapäätöstä, ostajan on myytävä tai muuten luovutettava kiinteistö edelleen kuuden kuukauden kuluessa. Määräaika lasketaan siitä, kun päätös luvan epäämisestä on saanut lainvoiman. Jos ostaja ei itse luovuta kiinteistöä edelleen kuuden kuukauden määräajassa, viranomaiset myyvät kiinteistön pakkohuutokaupalla tai muulla vastaavalla menetelmällä.

Lupapäätökseen saa hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.



Puolustusministeriö käsittelee niin yksityishenkilöiden, kuin yritysten ja yhteisöjen lupahakemuksia luottamuksellisesti. Viranomaiselle asian käsittelyä varten toimitetut asiakirjat ovat kuitenkin lähtökohtaisesti julkisia, elleivät ne sisällä Viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) mukaan salassa pidettävää tietoa, kuten liikesalaisuuksia.

Puolustusministeriö antaa median tietopyyntöjen yhteydessä nähtäville päätöksen, hakemuslomakkeen, sekä kauppakirjan (tai sen luonnoksen) niistä yritysten kaupoista, jotka ovat toteutuneet. Toteutumattomien kauppojen katsotaan kauppa-aikeen johdosta olevan kokonaisuudessaan salassa pidettävää tietoa, eikä hakemusdokumentteja näistä anneta tietopyynnön esittäjälle.

Mikäli yrityksen asian käsittelemiseksi tarvitaan tietoja, jotka ovat liikesalaisuuden piirissä (esimerkiksi täsmällinen käyttötarkoitus tai omistusrakenne), pyydetään tästä erillinen, selkeä maininta. Lisäksi nämä tiedot pyydetään toimittamaan erillisellä liitteellä. Lisäksi pyydetään määrittelemään ja perustelemaan selkeästi, mitkä tiedot hakemuksessa tai sen liitteissä ovat liikesalaisuuden piiriin meneviä asioita kaupan toteutumisen jälkeenkin.



Mikäli kiinteistökauppaan liittyy myös yrityskauppaa, yrityskauppojen valvonnan osalta lisätietoja antaa työ- ja elinkeinoministeriö.


Puolustusministeriön tilastot ulkomaisesta kiinteistöomistuksesta vuosilta 2020-2023 ovat näkyvillä Ulkomaisen kiinteistöomistuksen lupatilastot -sivulla.




  1. Ostajana on suomalainen yksityishenkilö. Lupaa ei tarvita
  2. Ostajana on norjalainen yksityishenkilö. Lupaa ei tarvita.
  3. Ostajana on intialainen yksityishenkilö. Lupa tarvitaan.
  4. Mikäli kiinteistö ostetaan yhdessä EU/ETA-alueen kansalaisuuden omaavan henkilön kanssa, joka on avopuoliso, aviopuoliso tai rekisteröidyn parisuhteen toinen osapuoli, lupaa ei tarvita.
  5. Ostajana on suomalainen osakeyhtiö, jonka omistus on kokonaan ETA-alueella. Lupaa ei tarvita.
  6. Ostajana on saksalainen osakeyhtiö, jonka osakkeista 15 % on yhden kanadalaisen osakeyhtiön hallinnassa ja 85 % saksalaisomistuksessa. Lupa tarvitaan.
  7. Ostajana on saksalainen osakeyhtiö, jonka osakkeista 8 % on yhden kanadalaisen osakeyhtiön hallinnassa, 7 % kiinalaisen osakeyhtiön hallinnassa ja loput 85 % saksalaisomistuksessa. Ulkomaisia omistuksia ei lasketa yhteen, eikä millään yksittäisellä EU- ja ETA-alueen ulkopuolisessa taholla ole laissa tarkoitettua vähintään 10 % omistusta yhtiössä. Lupaa ei tarvita.

Huom! Konsernirakenteet ja keinotekoiset järjestelyt otetaan kuitenkin huomioon, eikä luvanhakuvelvollisuutta voi siten kiertää keinotekoisesti pilkkomalla omistusta usealle muodollisesti erilliselle omistajalle tai ketjuttamalla omistusta. Lupa tarvitaan aina, jos yksittäisellä EU- ja ETA-alueen ulkopuolisella taholla on tosiasiallinen 10 % omistusta vastaava vaikutusvalta kiinteistön hankkivassa yhteisössä.

Puolustusministeriö voi lisäksi edellyttää luvan hakemista, jos on ilmeistä, että kiinteistö on luvanhakuvelvollisuuden kiertämiseksi hankittu toisen lukuun.