Pohjoismainen puolustusalan yhteistyö Nordefco

Tiivis ja kattava vuorovaikutus Pohjoismaiden kanssa on Suomelle tärkeää. Yhteistyö on viime vuosina syventynyt myös turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla, sillä erilaisista perusratkaisuista huolimatta pohjoismaisten asevoimien haasteet ovat samankaltaisia. Alueellinen turvallisuustilanne myös lisää yhteistyön tarvetta. Suomi edistää hankkeita, jotka parantavat Pohjoismaiden suoritus- ja yhteistoimintakykyjä kaikissa tilanteissa.

LapinLennostoPohjoismaisella puolustusalan yhteistyöllä (Nordic Defence Cooperation, Nordefco) tavoitellaan verkottumisen tuottamaa etua puolustuskyvyn kehittämiselle ja käytölle. Yhteistyön perustaa lujitetaan yhteisillä puolustuspoliittisilla tavoitteilla ja puolustusvoimien käytännön yhteistyöllä.

Sotilaallisesti yhteistyön syventämisellä haetaan kustannustehokkuutta, jolla turvataan voimavaroja tärkeimpien operatiivisten suorituskykyjen kansalliselle kehittämiselle ja käytölle.

Lisäksi yhteistyöllä haetaan yhteensopivuutta, joka mahdollistaisi jatkossa Pohjoismaiden puolustusvoimien nykyistä tiiviimmän yhteistoiminnan koulutuksessa, harjoituksissa, puolustusmateriaalihankinnoissa ja kriisinhallintaoperaatioissa.

Sotilaallista yhteistyötä tehdään viidellä osa-alueella: strateginen kehittäminen, suorituskyvyt, henkilöstöhallinto ja koulutusjärjestelmät, harjoitukset ja opetustilaisuudet sekä operaatiot. Nordefcolla ei ole pysyviä poliittisen tason rakenteita.

Puheenjohtajuus kiertää Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välillä vuosittain. Suomi on Nordefcon puheenjohtajamaa kolmatta kertaa vuonna 2017.

BNordefco

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä