16.02.2018 10:00

HX-tarjouspyyntö – Suomen vaatimukset yksissä kansissa

Lauri Puranen

 

Hävittäjähankkeen eteneminen saattaa näyttää ulospäin verkkaiselta, vaikka juuri nyt eletäänkin hävittäjähankinnan tarjouspyynnön valmistelun osalta mitä vaativinta ja kiireisintä vaihetta.

HX-hankkeen tarjouspyynnön lähettämisen ajankohta on pian käsillä. Tarjouspyyntö viidelle tietopyyntövaiheeseen osallistuneelle konevalmistajalle lähetetään huhti-toukokuussa. Nyt lähetettävä alustava tarjouspyyntö käynnistää kilpailun. Tarjouspyyntöä tarkennetaan vielä ennen lopullista hankintapäätöstä saatujen tarjousten ja tarjoajien kanssa käytävien neuvottelujen perusteella.

Jotta tarjouspyynnön tuloksena saadaan vertailukelpoisia ja päätöksenteon kannalta olennaisia tietoja, on niitä myös osattava pyytää. HX-hankkeen tarjouspyynnön valmistelussa on huolehdittu, että vertailukelpoisten tietojen saaminen ei jää kiinni tarjouspyynnöstä. 

Tarjouspyyntöä on valmisteltu puolustushallinnossa useiden kymmenien asiantuntijoiden voimin vuoden päivät ja jäljellä on enää viimeinen loppurutistus. Viime viikolla osallistuin työpajaan, jossa suurella joukolla viiden päivän aikana käytiin läpi tarjouspyynnön vaatimusten eheyttä ja kuvaamista sekä suunniteltiin tarkkaa aikataulua koko prosessin toimeenpanolle.

Eri päätöksentekoalueiden – sotilaallinen suorituskyky, huoltovarmuus, teollinen yhteistyö ja kustannuslaskenta – vaatimuksia hiottiin omissa alatyöryhmissään ja niitä sovitettiin yhteen ja koottiin osaksi tarjouspyyntöä. Tarjouspyyntö laaditaan erityiseen tietokantaohjelmistoon, johon viedään vaatimusten kuvaukset sekä tarjoajille esitettävät kysymykset. Paperille tulostettuna tarjouspyyntöasiakirjan laajuus on useita satoja sivuja.

Suorituskyvyn, tärkeimmän päätöksentekoalueen, osalta on laadittu meidän toimintaympäristöömme ja puolustusjärjestelmäämme suunniteltuja skenaarioita, (eli vaativassa toimintaympäristössä toteutettavia ilmaoperaatioita) joihin tarjoajien on esitettävä omat ratkaisunsa. Nämä ratkaisut tulevat sisältämään esimerkiksi kuvatussa skenaariossa käytettävät konemäärät, aseet, sensorit, omasuojajärjestelmät, koneiden ja muiden järjestelmien verkottuminen, käytetyt taktiikat ja operaatiossa tarvittavan muun tuen.

Tarjouspyynnön valmistelussa on käytetty hyväksi aiempien hankintojen kokemuksia, kokemuksia kansainvälisistä hankintaprojekteista sekä lukuisten omien tutkimusten tuloksia. Lisäksi puolustushallinnon ulkopuolelta hankittavan laadunvarmistuksen sparrauksella ja konsultaatiolla varmistetaan tarjouspyynnön laadukkuus, lainmukaisuus, tasapuolisuus ja läpinäkyvyys. Myöhemmässä vaiheessa ulkoisella laadunvarmistuksella varmistetaan myös päätöksenteon perustuminen jäljitettävään prosessiin.

Alustavan tarjouspyynnön vastaukset analysoidaan tarkasti ja sen jälkeen käynnistetään tarjouskilpailun toinen neuvottelukierros. Koneiden evaluointien ja meidän lopullisen tarjouspyynnön vastausten perusteella valitaan Suomen vaatimukset parhaiten täyttävä ratkaisu. Valinta tehdään vuonna 2021.

Tarjouspyyntö valmistellaan huolella, ja siitä tulee yksi suomalaisen osaamisen käyntikorteista maailmalla. Valmisteluorganisaatio on jo tähän mennessä saanut kiitosta eri konetoimittajilta perusteellisesta ja tasapuolisesta hankintaprosessista. Mielestäni kaikki tarjouspyyntöä valmistelleet voivat olla ylpeitä lopputuloksesta. Sen uskallan jo nyt sanoa.

ps. Ai niin, vastauksia odotetaan saapuviksi ensi vuoden alkupuolella.


Palaa otsikoihin | 3 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
16.02.2018 15:14
konttipekko
Maallikon ajatus saatteeksi
Älkää kangistuko kaavoihin vaan olkaa ennakkoluulottomia ja ajatelkaa mikä on kauaskantoisinta.
05.03.2018 17:29
Paavo Damski
tarjouspyyntö
Milloin tarjous pyynnön tulokset tulee suurenyleisön tietosuuteen tarkoitan yksittäisen konevalmistajien hinnat että voi maallikona vertailla hintoja ja tehdä omia valintoja kun mullakin olis sanani sanottavana tähän valintaan Se on ihan yks ja sama mikä kone valitaan kunhan vain on Lokheed martin f35
14.03.2018 01:51
Jarkko
Olemmeko öljyvaltio
Suomi on kapea leveydeltään joten IT ohjuksia pitää olla ainakin 10 paikassa. Tai koneita, ihan sama.