15.06.2018 13:00

Ilmailunäytöksen jylinä tuntuu herättävän HX-keskustelun

Lauri Puranen


Ilmavoimien 100-vuotisen taipaleen juhlinta jatkuu tänä viikonloppuna Tikkakoskella. Ilmassa on koneita menneiltä vuosikymmeniltä ja taivaalla nähdään myös Ilmavoimien nykykalusto lähes kokonaisuudessaan. Lisäksi maassa ja ilmassa esittäytyvät HX-kandidaatit parhaaksi katsomallaan tavalla. Ilmailunäytös on loistava mahdollisuus nähdä eri aikakausien lentävää kalustoa.

Vaikka mukana on myös HX-kandidaatteja, kannattaa näytöskalustosta noteerata ennen kaikkea huippuiskussa olevat Suomen Ilmavoimien nykyiset Hornetit. Kahden elinjaksopäivityksen myötä torjuntahävittäjästä on kehittynyt aito monitoimihävittäjä, joka ilmataistelun lisäksi kykenee tukemaan muita taistelevia joukkoja ilmasta maahan -aseistuksella. 

Valitettavasti ensi vuosikymmenen loppupuolella viimeinenkin Hornet poistuu suunnitellusti käytöstä 30 vuoden rankan palveluksen jälkeen.

Hornetien jättämää aukkoa ei ole helppo paikata. Tiivistetysti HX-hankkeen harteilla on ilmavoimien koko taistelukyvyn turvaaminen oikealla suorituskykyvalinnalla aina 2060-luvulle asti. Siksi HX-hankintapäätöksen tulee ensisijaisesti johtaa suorituskyvyltään parhaimman järjestelmän valintaan ja sitä silmällä pitäen tarjouspyyntökin on rakennettu. 

***

Olen havainnut HX-kandidaattien näkyvyyden ja näkymisen lisääntyneen kotimaisessa mediassa ja eri sosiaalisen median kanavissa. Osittain varmasti ilmailunäytöksen vuoksi, mutta eittämättä myös yleinen kampanjointi alkaa kiihtyä tarjouskilpailun edetessä. Olen ilolla huomannut, että HX-hankkeen ja kandidaattien ympärillä käytävä keskustelu kiinnostaa ja innostaa.

Olemme tarjouspyynnön yhteydessä viestineet kandidaateille toivovamme heidän markkinointinsa vastaavan tarjottavan tuotteen todellisia ominaisuuksia.

Ja tähän väliin haluan korostaa: En missään tapauksessa epäile, etteivätkö julkisuudessa esiintyvät tiedot pitäisi lähtökohtaisesti paikkaansa. Haluan kuitenkin painottaa, että valintapäätöksen kannalta merkitykselliset tiedot ja ominaisuudet todennetaan kandidaattien evaluoinnilla ja neuvottelupöydissä HX-hankkeen toimesta. (Lue lisää hankintakokonaisuudesta ja suorituskyvyn evaluoinnista)

HX-hanke ei ota kantaa julkisuudessa esiintyviin tietoihin tai väittämiin, sillä tiedot ovat pääosin liikesalaisuuden tai salassapidon piirissä, tai niitä ei ole vielä kandidaateilta pyydetty tai HX-hankkeelle toimitettu. Emme myöskään tässä vaiheessa puutu julkiseen keskusteluun kandidaattikohtaisten tietojen osalta, sillä jokainen kannanottomme tulkitaan tehdyksi jonkun puolesta ja jotakuta toista vastaan. HX-hankkeen päämääränä on pitää kilpailu ehdottoman tasapuolisena ja mahdollisimman kovana. Tarkoitus on saada paras mahdollinen tarjous kaikista viidestä järjestelmästä.

***

Lopuksi tuoreimmat hankekuulumiset. Touko-kesäkuun aikana perehdytimme Ilmavoimien komentajan johdolla tarjouspyynnön vastaanottajien - hallinnot ja yritykset – johtohenkilöstön tarjouspyynnön tavoitteeseen, päätösmalliin, aikatauluun sekä Suomen eri toimijoiden rooleihin. Perehdytykseen käytettiin päivä per kandidaatti.

Oli hienoa nähdä, kuinka vakavasti eri tahoilla hankkeemme otettiin ja kuinka valmiita kaikki olivat rakentamaan parhaan mahdollisen ratkaisun meidän vaatimuksiimme ja olosuhteisiimme. Tarjouspyyntömme koettiin kaikkialla erittäin vaativaksi, mutta myös tasapuoliseksi. Oli mukava kuulla lähes kaikkien tapaamiemme organisaatioiden viesti ”Tarjouspyyntönne on yksi haastavimmista, yksityiskohtaisimmin ja ammattimaisimmin tehdyistä tarjouspyynnöistä, jonka olemme vastaanottaneet”. Epäsuomalaisesti voin sanoa yhtyväni täysin tähän arvioon. Kiitos kuuluu koko hanketta valmistelleelle tiimille.

Tarjouspyynnön vastaanottamisen jälkeen kaikilla kandidaateilla oli mahdollisuus kysyä tarkentavia kysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johdolla on kesäkuun aikana järjestetty päivän mittainen tapaaminen Tampereella jokaisen konetoimittajan kanssa. Tapaamisessa on käyty läpi toimittajien kysymykset ja annettu jokaiseen kysymykseen selkeä vastaus. Varsinaiset neuvottelut kandidaattien kanssa käynnistyvät syksyllä. 

Mutta nyt HX-hankkeen henkilöstö voi hetkeksi hengähtää, käydä nauttimassa upeista esityslennoista Ilmavoimien 100-vuotislentonäytöksessä ja nauttia hyvin ansaitusta lomasta ennen syksyn vaativien neuvottelujen alkamista.

Hyvää ja lämmintä kesää kaikille lukijoille!

 


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja