27.06.2019 13:30

Merivoimat tarvitsee Pohjanmaa-luokan aluksia

Lauri Puranen

Merivoimien vuosipäivää vietetään tiistaina 9. heinäkuuta Helsingin Eteläsatamassa. Tänäkin vuonna yleisö pääsee tutustumaan merivoimien toimintaan ja vierailemaan aluksilla.  Tunnen merivoimien ja sen henkilöstön hengen hyvin, vaikken merimies olekaan: Ammattitaidosta pidetään huolta ja omasta palvelusaluksesta ollaan ylpeitä. Kalusto pidetään viimeisen päälle kunnossa ja koko paketti on aina valmiina tositilanteita varten.

Merivoimien aluksia katsellessa kannattaa kuitenkin muistaa, että neljän Rauma-luokan ohjusveneen ja kahden Hämeenmaa-luokan miinalaivan elinkaaren suunniteltu loppu alkaa jo lähestyä. Kaikki kuusi alusta jatkavat edelleen operatiivisessa käytössä. Miinalaiva Pohjanmaasta luovuttiin jo 2010-luvun puolivälissä.

Meripuolustus on tärkeä osa Suomen puolustusta. Puolustuksen uskottavuuden ja valtion suvereniteetin osoittaminen tapahtuu normaalioloissa alueellisen koskemattomuuden valvonnalla ja turvaamisella myös merellä. Tarvittaessa on lisäksi kyettävä voimakeinoin torjumaan merellinen hyökkäys, estämään alueellista koskemattomuutta uhkaava toiminta ja suojaamaan meriyhteydet.

Merivoimien tehtävät toimeenpannaan merioperaatioilla. Tästä syystä merivoimilla on oltava käytössään suorituskykyinen ja riittävä aluskalusto tehtäviensä hoitamiseksi.  Puolustettava merialue on laaja, merelliset operaatiot ovat usein pitkäkestoisia ja ne vaativat itsenäistä toimintakykyä. Poistuvien alusluokkien myötä menetettävien suorituskykyjen ja toisaalta merivoimien tehtävien vertailun valossa on selvää, että merivoimat tarvitsee Laivue 2020 -hankkeen myötä valmistuvat Pohjanmaa-luokan alukset.

Merivoimien taistelualuskalusto koostuu vuoden 2025 jälkeen neljästä uudesta Pohjanmaa-luokan aluksesta, neljästä peruskorjatusta Hamina-luokan ohjusveneestä, kolmesta peruskorjatusta Pansio-luokan miinalautasta ja kolmesta Katanpää-luokan miinantorjunta-aluksesta. Nämä muodostavat yhdessä uusien pintatorjuntaohjuspattereiden ja kehittyvien rannikkojoukkojen kanssa kokonaisuuden, joka vastaa merivoimien tehtäviin.

Laivue 2020 -hanke etenee kohti päätöksentekopistettä

On valitettavaa, että Pohjanmaa-luokan alusten hankintapäätökset ovat viivästyneet. Ensimmäisten laivojen valmistumisaikatauluun tulee vääjäämättä viivästystä, mutta koko neljän aluksen laivueen täysi operatiivinen suorituskyky on edelleen mahdollista saavuttaa vuonna 2028.

Laivue 2020 -sopimuskokonaisuuden valmistelu usean osapuolen kanssa on edellyttänyt erityistä huolellisuutta ja vaatinut paljon odotettua enemmän aikaa. Sopimusneuvotteluiden loppuvaiheessa on kyse muutamista sopimusehdoista ja periaatteista, joskin ne ovat sopimuskokonaisuuden kannalta tärkeitä yksityiskohtia. Näitä asioita olen avannut aiemmissa blogeissani.

Hanke etenee kohti päätöksentekopistettä. Maaliskuussa viestitimme, että sopimukset valmistellaan uuden hallituksen päätettäväksi. Sopimusneuvotteluita on jatkettu Rauma Marine Constructions Oy:n kanssa, mutta avoimia asioita on valitettavasti edelleen. Taistelujärjestelmän tarjouskilpailussa on mukana enää vain parhaiten menestynyt tarjoaja Saab AB, jonka kanssa on saavutettu sopimusvalmius.

Kaikki tähtää nyt siihen, että sopimukset saadaan esittelyvalmiiksi lähiaikoina. Sopimuskokonaisuutta käydään vielä läpi puolustushallinnossa ja ministeriötasolla kesän kuluessa ennen alkusyksyn päätöksentekovaihetta.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja