Uusi monitoimikorvetti on Suomelle parhaiten sopiva sota-alus

Monitoimikorvetti on sota-alus, joka pystyy toteuttamaan tehokkaasti merivoimien monet tehtävät merellä ympäri vuoden.

Vaihtoehtojen vertailu

Laivue 2020 –hankkeessa on vuosien tutkimus- ja kehitystyön aikana vertailtu erilaisia aluksia ja niiden yhdistelmiä. Monitoimikorvetti on todettu parhaaksi vaihtoehdoksi, sillä se pystyy erilaisiin tehtäviin. Lue myös, miksi uudet alukset ovat tärkeitä Suomen puolustukselle.

Taistelunkestävä alus

Laivue 2020- alusten kyky torjua ja väistää ilma- tai ohjushyökkäyksiä on hyvä. Taistelualuksille suunniteltu kerroksittainen omasuojajärjestelmä pitää sisällään elementit äärikantamalta aluksiin saakka. Valvontakykyä täydennetään signaalitiedustelun suorituskyvyillä. Omasuojatorjunta aloitetaan ilmatorjuntaohjuksilla. Torjuntaa täydennetään laivatykistöllä, harhamaaliheitteillä ja häirinnällä.


Mitat

Pohjanmaaluokka_järjestelmät

Alusten suurempi koko mahdollistaa suorituskykyisten valvonta- ja torjuntajärjestelmien sijoittamisen alukselle sekä paremman taistelukestävyyden osumatilanteessa.

Korvetti voi toimia merellä ympäri vuoden

  • Sillä on pintatorjuntakyky avomerelle.
  • Se pystyy merimiinoitukseen.
  • Sillä voidaan torjua sukellusveneitä.
  • Korvetti pystyy johtamaan merioperaatioita.
  • Se voi olla pitkään merellä.
  • Sitä voidaan käyttää ympäri vuoden. Se pärjää Itämerellä, vaikka sää tai jäätilanne olisi mikä tahansa.

Suomelle hankitaan neljä uutta alusta. Neljä on pienin määrä, jolla voidaan toteuttaa meripuolustuksen eri tehtävät tehokkaasti. Neljällä aluksella on mahdollista myös toimia monessa suunnassa samaan aikaan.

Korvetit valmistetaan Suomessa

Uudet alukset hankitaan yhdellä sopimuksella Suomesta ja taistelujärjestelmä erillisellä sopimuksella ulkomailta. Sotalaivan rungon suunnittelee ja valmistaa Rauma Marine Constructions Oy. Tutustu hankkeen aikatauluun!


Taistelujärjestelmä hankitaan ulkomailta

Aluksiin tarvitaan myös taistelujärjestelmä. Siihen kuuluvat aluksen asejärjestelmä sekä tilannekuvan luomisen ja johtamisen järjestelmä. Pohjanmaa-luokan taistelujärjestelmien toimittajaksi on valittu Saab. 

Taistelujärjestelmän toimittaja vastaa myös järjestelmän sovittamisesta alukseen. Lisäksi se liittää muut tarvittavat järjestelmät osaksi uutta kokonaisuutta. Tällaisia ovat poistuvista aluksista siirrettävä materiaali sekä muiden hankintojen myötä tulevat järjestelmät, kuten torpedojärjestelmä ja uusi pintatorjuntaohjus.