Sök

Skriftliga spörsmål

19.03.19 10:23

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Mia Laihos /saml skriftliga spörsmål SS 674/2018 rd

Svar på skriftligt spörsmål om huvudstabens beslut att utesluta alla diabetiker från beväringstjänst

Till riksdagens talman


I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 674/2018 rd undertecknat av riksdagsledamot Mia Laiho /saml:
Vad avser försvarsministern göra för att alla motiverade personer som är mentalt och fysiskt kapabla till det ska ha jämlika möjligheter att fullgöra militärtjänst?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Från 2001 till 2018 har diabetiker haft möjlighet att fullgöra beväringstjänst under vissa hälsoförutsättningar och med specialarrangemang för tryggande av tjänstgöringssäkerheten. Den diabetesexpertis som varit nödvändig för tjänstgöringssäkerheten försvann under 2018 till följd av pensionering såväl ur Försvarsmaktens egen medicinalvårdsorganisation som från den externa specialistsupporten.

Av ovan nämnda skäl och för att trygga diabetikernas tjänstgöringssäkerhet avbröt huvudstaben beväringstjänstepraxisen för diabetiker efter kontingent 1/2018 och tillsatte en expertarbetsgrupp för utredning av de fortsatta förutsättningarna för beväringstjänstepraxisen för diabetiker.

På basis av expertarbetsgruppens rapport beslöt huvudstaben i december 2018 att diabetes av tjänstgöringssäkerhetsskäl framöver kommer att vara ett hinder för beväringstjänst och att diabetiker vid uppbåden befrias från tjänstgöring i fredstid. Motiveringen är i synnerhet att man under krigstida tjänsteförhållanden inte kan garantera kontrollen och vården (inkl. tillgängligheten på insulin) av det för diabetiker livsviktiga blodsockret, vilket innebär att diabetiker av tjänstgöringssäkerhetsskäl inte kan placeras i krigstida trupper. Under terrängövningar och stridsutbildning kan man inte heller garantera den regelbundna måltidsrytm som diabetesvården förutsätter. Bland beväringar med diabetes har konstaterats minst tre allvarliga tillbud som lett till medvetslöshet, som orsakats av för låg blodsockernivå. Dessa fall ledde lyckligtvis inte till några personskador, men i värsta fall skulle dessa tillbud ha kunnat leda till dödsfall. 

Försvarsmakten ska i sin verksamhet sträva efter att främja jämlikhet. För att möjliggöra beväringstjänst för diabetiker skulle det krävas specialarrangemang och extra resurser. Trots dessa specialarrangemang skulle man behöva ställa upp begränsningar för beväringstjänsten när det gäller exempelvis tjänstgöringsuppgifter, tjänstgöringsplats, militär karriär, krishanteringsuppgifter och placering i krigstid. Med tanke på jämlikheten är det problematiskt om en person exempelvis på grund av en sjukdom inte har samma möjligheter som andra beväringar att exempelvis antas till en ledarskapsutbildning.

Diabetiker som vill bidra till landets försvar har möjlighet att delta i de mångsidiga utbildningar som Försvarsutbildningsföreningen (MPK) ordnar och som ger beredskap för undantags- och krissituationer.

Personligen har jag, som jag konstaterat i mitt svar till ledamot Sarkomaa m.fl. (SS 152/2018), hoppats att diabetiker även i fortsättningen skulle kunna tjäna sitt fosterland genom att fullfölja beväringstjänsten. Vi kan dock inte pruta på beväringarnas tjänstgöringssäkerhet. I värnpliktslagen anges som ett ovillkorligt krav vid bedömningen av tjänstduglighet att personens egen eller andras säkerhet inte får äventyras i samband med tjänstgöringen. 



Helsingfors   19 mars 2019



Försvarsminister Jussi Niinistö

Tillbaka till rubrikerna