Hävittäjien vertailu ja valinta – näin Suomelle valitaan paras monitoimihävittäjä

Hornetien tilalle tulevien hävittäjien vertailuun ja valintaan vaikuttaa moni asia. Tärkein kriteeri on suorituskyky. Arvioinnin tekevät Suomen parhaat asiantuntijat.

Vaihtoehdot Hornetien tilalle

Tietopyyntö lähetettiin keväällä 2016 Isoon-Britanniaan, Ruotsiin, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin. Niistä saatiin tietoa seuraavista hävittäjämalleista: 

  • Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)
  • Dassault Rafale (Ranska)
  • Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia)
  • Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)
  • Saab Gripen (Ruotsi)

Hävittäjien vertailu ja valinta – millä perusteilla hävittäjä valitaan?

Hävittäjien valinta on merkittävä päätös turvallisuuspoliittisesti, puolustuspoliittisesti ja taloudellisesti. Monet asiat vaikuttavat päätökseen. Hävittäjävalinnan päätöksentekoalueiksi on määritetty seuraavat asiat:

  • Suorituskyky. Järjestelmän kyky voittaa taistelut elinkaarensa aikana.
  • Kustannukset. Onko varaa ostaa sekä käyttää ja kehittää järjestelmää koko sen elinkaaren ajan?
  • Huoltovarmuus ja kotimaisen teollisuuden osallistuminen. Järjestelmän käytettävyys rauhan ja sodan aikana.
  • Turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset. Valinnan mahdolliset vaikutukset Suomen turvallisuus- ja puolustusyhteistyöhön.

Hävittäjävalinnassa tärkein päätöksentekoalue on suorituskyky, mutta kaikilla muillakin on keskeinen merkityksensä. Suomen parhaat asiantuntijat tekevät hävittäjien vertailun. Sen jälkeen puolustushallinto antaa esityksen hankittavasta hävittäjästä ja niiden määrästä. Hallitus tekee lopullisen päätöksen vuonna 2021. Eduskunta päättää hankkeen rahoituksesta. Tutustu tarkemmin HX-hankkeen aikatauluun.

Päätösmallikuva


Hyvä tietää

Hävittäjiä valitessa on ennakoitava tulevaisuutta

Hävittäjä on korkean teknologian asejärjestelmä. Sen pitää olla vähintään samalla tasolla kuin vastustajalla, että se palvelee Suomen puolustusta.

Uusien hävittäjien arvioidaan olevan käytössä 2060-luvulle. Siksi niitä valitessa on arvioitavaa tulevaisuutta. Uutta hävittäjää valitessa on kyettävä arvioimaan järjestelmän kehityspotentiaalia. Sen arviointi on tärkeämpää kuin nykytason. 

Kaikilla kandidaateilla on suunniteltu kehitysohjelma. Sisällön laajuus, suunnitelman tarkkuus ja kehitysohjelman ennustettavissa oleva hinta kuitenkin vaihtelevat.