Sök

Försvarsministeriet som arbetsplats

Försvarsministeriet är en civilorganisation, vars ledningssätt är av samma slag som i vilket statligt ämbetsverk som helst. Våra arbetsuppgifter är utmanande och mångsidiga, och arbetet är betydelsefullt för samhället och framtidsinriktat. 

Arbetet ger en bra inblick i statsförvaltningen, en möjlighet att vara med och gå i spetsen för samhälleliga och internationella förändringar samt i synnerhet en inblick i frågor som gäller försvarspolitiken och i vidare bemärkelse försvaret. Försvarsministeriets tjänstemän har möjlighet att söka till försvarsförvaltningens internationella uppgifter bland annat vid EU:s och Natos representationer.

Du kan ansöka om lediga arbetsplatser vid försvarsministeriet genom att lämna in en ansökan via rekryteringstjänsten Valtiolle. I platsannonserna finns närmare anvisningar om hur du ska gå till väga. 

Vi på försvarsministeriet tror att förtroende byggs upp genom öppenhet, respekt och kvalitet. Om du vill arbeta med uppgifter som är av samhällelig och internationell betydelse och du delar våra gemensamma värderingar, ska du hålla ögonen på utannonseringen av jobb på vår webbplats, på sociala medier och på valtiolle.fi.



Anställningsförhållande och lön

Anställningsförhållandena vid försvarsministeriet är tjänsteförhållanden. I villkoren för anställningsförhållandena följs statstjänstemannalagstiftningen samt statens allmänna tjänste- och arbetsvillkor.

Ministeriet har ett eget lönesystem utifrån vilket uppgifterna har indelats i olika svårighetsklasser. Lönen utgörs av en uppgiftsbaserad lönedel som grundar sig på hur krävande uppgifterna är och en individuell lönedel som grundar sig på den individuella arbetsinsatsen. 

Försvarsministeriet tillämpar flexibel arbetstid och möjlighet till partiellt distansarbete. Vi satsar på kompetensutveckling och stöder välbefinnandet i arbetet bland annat med hjälp av omfattande företagshälsovård samt motions- och kulturförmån.


Fakta om personalen

Försvarsministeriet erbjuder mångsidiga och intressanta arbetsuppgifter.

Vid försvarsministeriet arbetar bland annat:

  • Regeringssekreterare, konsultativa tjänstemän, specialsakkunniga och sakkunniga som sköter beredningen och föredragningen av uppgifter inom sitt specialområde samt är sakkunniga inom sin sektor. Det internationella samarbetet är en central del av många uppgifter.
  • Kommunikationsexperter som sörjer för ministeriets externa och interna kommunikation.
  • Sekreterare och administrativa assistenter som sköter sekreterar- och assistenttjänster samt andra assisterande tjänstemän som svarar för assisterande uppgifter med anknytning till enheternas, avdelningarnas och ministeriets verksamhet.

Personal i siffror

Personalen uppgår till cirka 150 personer, av vilka cirka 20 är anställda i militära tjänster.

Av personalen är 55 % kvinnor och 45 % män.

Medelåldern bland de anställda är cirka 46 år.

Försvarsministeriet är en expertorganisation. Tjänstemännen vid försvarsministeriet har i allmänhet högskole- eller universitetsexamen, lägre högskoleutbildning eller mellanstadieutbildning. Många anställda vid försvarsministeriet har juris magisterexamen, magisterexamen i samhällsvetenskaper, politices magisterexamen, magisterexamen i förvaltningsvetenskaper, magisterexamen i militärvetenskaper eller officersexamen. Vi har också flera medarbetare i olika sakkunniguppgifter med en filosofie magisterexamen, ekonomie magisterexamen, tradenomexamen (YH) och diplomingenjörsexamen samt tradenomer som arbetar med administrativa och biträdande uppgifter.


Försvarsministeriets personal är nöjd med sitt arbete

Arbetstillfredsställelsen hos dem som arbetar vid försvarsministeriet mäts vartannat år genom en gemensam enkät som riktas till hela personalen och där de huvudsakliga punkterna gäller chefsarbetet och ledarskapet, arbetets innehåll och möjligheterna att påverka, lönen, kompetensen, utbildningen och utvecklingen, arbetsgemenskapens verksamhetskultur, arbets- och verksamhetsmiljön, växelverkan och kommunikationen samt arbetsgivarbilden. 

I 2022 års enkät var det totala arbetstillfredsställelseindexet 3,94. På bedömningsskalan 1–5 kan denna helhetsbild betraktas som mycket positiv.

Personalen är särskilt nöjd med arbetets innehåll samt möjligheterna att påverka arbetet och arbetsuppgifterna. Personalen är också mycket nöjd med arbetsgemenskapens verksamhetskultur och med möjligheterna att utveckla sin yrkesskicklighet.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Anniina Melasniemi, specialsakkunnig (e-postadressen har formen fornamn.efternamn(a)gov.fi).

Tankar om ministeriearbetet hos försvarsministeriets personal

”Vid försvarsministeriet är vi öppna och innovativa och försöker kontinuerligt hitta nya lösningar.”

”Vi har insett att vi når bästa resultat genom samarbete.”

”Bland arbetskamraterna uppskattar jag deras sakkunskap och att de vågar vara sig själva.”

"Det är svårt för en människa att själv uppskatta ett väl utfört arbete, om inte andra uppskattar det. Därför ger vi aktivt respons och beröm.”

”Här bemöter vi varandra på ett artigt och jämlikt sätt och respekterar varandra.”

”Kollegorna här är rättvisa och kompetenta och hos oss råder en varm och mänsklig stämning.”

”Förtroende är en källa till motivation för mig.”

”Här kan man tryggt framföra sina åsikter och vara genuint av annan åsikt i olika frågor.”

”Ingen lämnas ensam.”

”Man kan sova lugnt på natten när man vet att kollegorna inte flyr fältet i problemsituationer, utan härdar ut och vi kan lösa problemen tillsammans.”

”Alla bär sitt ansvar och processer framskrider på avtalat/målmedvetet sätt.”

”Vi är ett proffsigt gäng.”