Sök

2013

20.06.13 14:30

Arbetsgrupp som rett ut sprängämnessäkerheten avlät sin slutrapport till försvarsminister Haglund

En arbetsgrupp som rett ut lagringen, övervakningen och granskningen av samt säkerheten i fråga om sprängämnen samt de arrangemang som sammanhänger med dessa avlät sin slutrapport till försvarsminister Carl Haglund den 20 juni 2013. Försvarsminister Haglund tillsatte den 7 november 2012 en arbetsgrupp inom försvarsförvaltningen. Ordförande för arbetsgruppen har varit ekonomidirektör Timo Norbäck från försvarsministeriet.

I sin slutrapport betonar arbetsgruppen att sprängämnen i dagens läge lagras på de upplagsområden som är i användning på ett sådant sätt att deras placering i förhållande till det övriga samhället uppfyller de krav på skyddsavstånd som författningarna förutsätter. Behov av utveckling finns det fortfarande i de interna skyddsavstånden på upplagsområdena och i upplagens säkerhetsteknik. För att förbättra dessa och optimera lagringsarrangemangen föreslår arbetsgruppen bl.a. följande åtgärder:

Lägesbilden i fråga om lagringen av sprängämnen hålls uppdaterad och tillräckligt detaljerad. Lagringsarrangemangen optimeras och avtal ingås med Senatsfastigheter om att nya jordtäckta upplag och plåtupplag ska byggas. Runt plåtupplagen uppförs jordvallar. Dessutom ska säkerhetstekniken i upplagen och på upplagsområdena vidareutvecklas.

De åtgärder som rekommenderas föreslås bli verkställda under en tidsperiod på tio år, vilket är förenligt med beslutet om att tillsätta arbetsgruppen, eller enligt en snabbare tidtabell på fyra år, om tilläggsfinansiering medger det. Verkställandet av de föreslagna lösningarna ökar försvarsmaktens hyreskostnader och andra kostnader för sprängämnesupplagen med i genomsnitt cirka 4,5 miljoner euro per år under åren 2014–2023.

Ytterligare upplysningar om arbetsgruppens slutrapport ger arbetsgruppens ordförande, ekonomidirektör Timo Norbäck, tfn 0295 140 220, arbetsgruppens vice ordförande, försvarsmaktens logistik- och materielchef Jarmo Lindberg, tfn 0299 500 500 och chefen för Huvudstabens tekniska besiktningsavdelning Jari Talja, tfn 0299 500 750.


Tillbaka till rubrikerna