Sök

2013

20.08.13 14:30

Guidade natur- och historierundturer på ön Sandhamn i Helsingfors på den finska naturens dag

Den finska naturens dag ordnas för första gången lördagen den 31 augusti 2013. Dagen är ett gemensamt projekt mellan Finlands naturskyddsförbund, Finlands miljöcentral, Forststyrelsens naturtjänster samt Biologi- och geografilärarnas förbund. I projektet är aktörer från olika sektorer med. Syftet med den finska naturens dag är att hylla den finska naturen. Dagen består av utfärder och evenemang som ordnas på olika håll i landet.

Försvarsförvaltningen deltar i den finska naturens dag genom att ordna guidade utfärder per cykel och till fots på ön Sandhamn i Helsingfors. De som deltar i utfärderna får bekanta sig med öns kulturhistoria och särdragen i naturen där. Sandhamn är ett viktigt område för insekter, fladdermöss, växtlighet och fåglar, och ön har med ett beslut av statsrådet klassificerats som en nationellt värdefull kulturmiljö. Utfärderna ordnas i samarbete med Sandhamnssällskapet, Gardesjägarregementet och Försvarshögskolan. Dessutom deltar Finska vikens Marinkommando i dagen genom att med transporter till sjöss stöda det evenemang som Forststyrelsens naturtjänster ordnar på Skanslandet.

Dagen innehåller följande utfärder:

UTFÄRD 1: kl. 13–16 en kulturhistorisk rundvandring (3–4 km till fots)

UTFÄRD 2: kl. 13–16 en rundtur runt Sandhamn (4–5 km med cykel)

UTFÄRD 3: kl. 17–20 en vandring i skogs- och ruderatmark (4–5 km till fots)

UTFÄRD 4: kl. 17–20 en rundtur runt Sandhamn (10–15 km med cykel)

UTFÄRD 5: kl. 21–24 en fladdermusutfärd (5–10 km med cykel)

Guider på utfärderna är Jarmo Nieminen, Jaakko Kullberg, Terhi Wermundsen och Markku Virtanen.

Med på utfärderna kommer man genom att anmäla sig på adressen palaute@santahamina.fi senast tisdagen den 27 augusti. I anmälningsmeddelandet ska anges utfärdens nummer samt deltagarens förnamn och efternamn och födelsetid. Gruppstorleken är max 50 personer, och bekräftelse på att man ryms med skickas torsdagen den 29 augusti i den ordning som anmälningarna kommit in.

De som deltar i utfärderna ska vara finska medborgare och ha med sig ett identitetskort. De som deltar i en cykelutfärd ska ha egen cykel med, de som deltar i vandringarna ska ha skodon som tål vandring i terräng och de som deltar i fladdermusutfärden ska ha fick- eller pannlampa.

Utfärderna startar från parkeringsplatsen vid porten till Sandhamn och deltagarna ombeds anlända dit med cykel eller buss 86. Bussen startar från Hertonäs metrostation.

Eventuella frågor kan sändas på adressen palaute@santahamina.fi.  Mera upplysningar finns också på webbplatserna www.santahamina.fi och www.facebook.com/Aarresaaret.


Tillbaka till rubrikerna