Sök

2013

30.05.13 15:00

Upphandlingen av tunga lastbilar för landsvägstrafik

Försvarsmaktens upphandling av tunga lastbilar för landsvägstrafik bereddes till en början som en sedvanlig upphandling enligt lagen om offentlig upphandling – en s.k. civil upphandling.

Försvarsministeriet återsände den 17 april 2013 upphandlingen till armén för fortsatt be-redning och gjorde den linjedragningen att upphandlingen av de tunga lastbilarna genomförs som upphandling enligt lagen om försvars- och säkerhetsupphandling.

Försvarsförvaltningens kommersiella ledningsgrupp har i dag, den 30 maj 2013, behandlat ärendet och gjort den linjedragningen att upphandlingen av de tunga lastbilarna genomförs som en anbudstävlan enligt försvars- och säkerhetsupphandlingslagen (som upphandlingsförfarande används selektivt förfarande).

Försvars- och säkerhetsupphandlingslagens principer, innehåll och centrala systematik är de samma som i upphandlingslagen. Således ordnas i regel alltid en öppen, jämlik och icke-diskriminerande anbudstävlan vid upphandling. Undantagen från lagens tillämpningsområde och grunderna för direktupphandling bör alltid tillämpas restriktivt.

Lagen ger ingen möjlighet att genomföra upphandlingen av de tunga lastbilarna som di-rektupphandling. I denna upphandling finns inte heller några grunder för att tillämpa artikel 346 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget). Detta lagrum möjliggör ett begränsat undantag från normalt förfarande när en stats väsentliga säkerhetsintressen kräver det. Artikel 346 tillämpas mycket sällan. I praktiken kan den tillämpas endast i samband med upphandling av de viktigaste vapensystemen.

Den planerade tidtabellen för upphandlingen är följande:

• Upphandlingsannons i början av juni i år
• Ansökningar om att få delta ska lämnas in senast den 16 augusti
• Anbudsbegäran sänds till godkända anbudsgivare den 2 september
• Frågor om anbudsbegäran senast den 13 september
• Granskning av anbudsbegäran den 18 september
• Sista inlämningsdag för anbud den 25 oktober
• Anbuden öppnas, bedöms och jämförs efter sista inlämningsdagen
• Eventuella besiktningar av produkterna och granskning av anbuden i oktober-november
• Upphandlingsbeslutet fattas i februari 2014

Närmare motiveringar (på finska) finns under denna länk:

http://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet/raskaiden_maantiekuorma-autojen_hankinta.5522.news

Ytterligare upplysningar ger överdirektör Jukka Juusti, tfn 0295 140 400 och kommunikationsdirektör Jyrki Iivonen, tfn 0295 140 120.


Tillbaka till rubrikerna