Sök

2014

11.06.14 14:07

Den fortsatta utredningen av samarbetsmöjligheterna gällande flygutbildningen inom civil och militär luftfart blev klar

Försvarsminister Carl Haglund tog onsdagen den 11 juni 2014 emot en arbetsgruppsrapport om fortsatt utredning av samarbetsmöjligheterna gällande flygutbildningen inom den civila och den militära luftfarten.

Syftet med den fortsatta utredningen var att åstadkomma en modell för elementär och grundläggande flygutbildning som beaktar den civila och den militära luftfartens flygutbildningskrav och som ur finska statens synvinkel har hög kvalitet och är kostnadseffektiv. Utredningen är en fortsättning på den tidigare utredningen av samarbetsmöjligheterna mellan civil och militär flygutbildning, vilken avläts i april 2013.

Enligt den fortsatta utredningen realiseras flygutbildningssamarbetet kvalitativt sett bäst i en modell där gemensam elementär flygutbildning ges med ett flygplan med tillräcklig prestanda och där samma flygplan används också i fasen med grundläggande flygutbildning. Enligt arbetsgruppens åsikt bör staten skaffa och äga den flygmateriel som används i samarbetet. Underhållet av flygmaterielen och den egentliga flygutbildningen kan helt eller delvis genomföras på åtgärd av en tjänsteproducent. Enligt arbetsgruppens åsikt är flygutbildningssamarbetets synergifördelar störst om man genomför flygutbildningen på ett ställe, men gemensam flygutbildning kan också ordnas på flera flygutbildningsställen.
För försvarsmaktens del har granskningen sammanhängt med att livscykeln för skolningsplanen Vinka går ut i slutet av decenniet. Anskaffningen av ersättande skolningsplan ingår i försvarsmaktens finansieringsram.

I fråga om helikopterflygutbildningen föreslår arbetsgruppen att den elementära och grundläggande flygutbildning som gränsbevakningsväsendet och armén ger slås ihop, och att de civila helikopterpiloternas nationella utbildning säkerställs med permanent finansiering.

Dessutom bör det enligt arbetsgruppens åsikt grundas en permanent samarbetsgrupp för den flygutbildning inom den civila och den militära luftfarten som staten producerar. Likaså ansåg arbetsgruppen att ett statsrådets principbeslut bör utfärdas eller en riktlinje stakas ut om samarbetet i fråga om elementär och grundläggande flygutbildning inom civil och militär luftfart.
Arbetsgruppens rapport finns på finska på försvarsministeriets webbplats på adressen: http://www.defmin.fi/index.phtml?C=5136&age=&layout=&s=689&searchterms=jatkoselvitys&theme=&xmid=181

Ytterligare upplysningar ger Mika Varvikko, specialsakkunnig vid försvarsministeriet, tfn 0295 140 316.

Tillbaka till rubrikerna