Sök

2014

30.01.14 13:02

En helhetsgranskning av försvarsförvaltningens lokalhantering överläts till minister Haglund

En arbetsgrupp, som försvarsministeriet tillsatte den 3 april 2012 och som har haft till uppgift att utarbeta en helhetsgranskning av försvarsförvaltningens lokalhantering, har överlåtit sin rapport till försvarsminister Carl Haglund torsdagen den 30 januari 2014.
Det centrala målet för arbetet i arbetsgruppen var att hitta metoder att trygga verksamhetsbetingelserna under normala förhållanden och undantagsförhållanden på försvarsmaktens områden och i dess lokaler. I granskningen skulle man bedöma den nuvarande verksamheten och de utmaningar som sammanhänger med den, jämföra olika verksamhetsmodeller för lokalhanteringen, beakta de bestående utgiftsinbesparingar och försvarsmaktsreformen som regeringsprogrammet förutsätter av försvarsmakten samt komma med förslag på hur lokalhanteringen kan utvecklas så att den med utgångspunkt i försvaret effektivt och ekonomiskt kan bemöta nuvarande utmaningar och de som finns inom synhåll under 2020-talet.

I fråga om de personalkonsekvenser som eventuellt påvisades vid granskningen skulle personalorganisationerna höras samt försvarsförvaltningens och statskoncernens personalpolitiska riktlinjer följas.

Arbetsgruppen har ansett att det är förnuftigast att utveckla verksamheten vid försvarsförvaltningens lokalhantering antingen

1) genom att utveckla och förenkla nuvarande verksamhetsmodell på så sätt att en reformering av organisations- och ledningsmodellen vid Försvarsförvaltningens byggverk genomförs och kostnadseffektivitets- och sparmålen nås eller

2) genom att omorganisera verksamheten på så sätt att Försvarsförvaltningens byggverk fusioneras med Senatsfastigheter och att i fråga om hyresmodellen övergås till en modell där alla lokaler och områden hyrs och då vid avtalsförberedelserna ägnas särskild uppmärksamhet åt att tillräcklig specialkunskap på försvarsfastigheter kan bevaras och åt att systemet är kostnadseffektivt.

I båda verksamhetsmodellerna ska vid utvecklandet beaktas grundandet av Försvarsmaktens logistikverk och den koncentrering av lokalhanteringsarrangemangen som följer av detta. Beslut om att logistikverket ska grundas fattades i försvarsmaktsreformen. Flera av utvecklingsåtgärderna, såsom en övervägd ökning av tjänsterna på så sätt att de köps på marknaden är ett exempel på åtgärder som i sig inte är beroende av vilken verksamhets- eller hyresmodell som väljs.

Arbetsgruppens förslag innehåller grunder för hur man kan gå vidare i två genomförbara modeller och specificerar fördelarna och nackdelarna med båda modellerna. Arbetsgruppen ger ingen rekommendation om vilken verksamhetsmodell som borde väljas till grund för utvecklandet av verksamheten.

Ytterligare upplysningar i saken ges vid försvarsministeriet av specialsakkunnig Kai Heng, tfn 0295 140451 eller enhetsdirektör Antti Kivipelto, tfn 0295 140 450.


Tillbaka till rubrikerna