Sök

2014

03.09.14 12:15

Försvarsminister Haglund till Natos toppmöte

Försvarsminister Carl Haglund deltar i Natos toppmöte den 4-5 september 2014 i Newport i Wales. Till mötet har också Natos partnerländer inbjudits. Finlands delegation leds av republikens president Sauli Niinistö. I samband med Natos toppmöte ordnas två separata försvarsministermöten till vilka partnerländerna har kallats. Finland deltar i båda. Vid mötena behandlas samarbetet mellan Nato och partnerländerna.

Försvarsminister Haglund ingår i den av republikens president ledda delegationen och deltar också i ett ISAF-möte som ordnas i samband med toppmötet. Krishanteringsinsatsen ISAF avslutas vid utgången av detta år. Avsikten är att vid mötet diskutera situationen i Afghanistan samt möjligheterna att efter år 2014 stöda landet i form av en Resolute Support ?insats, dvs. med rådgivning, bistånd och utbildning. Finland förbereder sig på att delta i insatsen.

I samband med mötet undertecknar försvarsmaktens kommendör, general Jarmo Lindberg som ingår i den finska delegationen, ett samförståndsavtal om värdlandsstöd (Host Nation Support Memorandum of Understanding) mellan Finland och Nato. Det samförståndsavtal som ska undertecknas med Nato utgör ett ramverk och ett ramdokument, på basis av vilket man särskilt kommer överens om det praktiska värdlandsstöd som lämpar sig för varje enskilt konkret fall.

Ytterligare upplysningar om mötesinnehållet ger konsultative tjänstemannen Otto Saxén, tfn +358 295 140 314. Upplysningar om reseprogrammet och tidtabellerna ger försvarsministerns adjutant Sami Jaakkola, tfn +358 295 140 102 samt gällande kommunikationen om resan specialsakkunnig Kristian Vakkuri, tfn +358 295 140 123.

Tillbaka till rubrikerna