Sök

2014

03.11.14 14:07

Marinens kustjägarkompani klarade krävande internationell utvärdering

Marinens kustjägarkompani (AMPH FINCOY), som förbereder sig för att delta i Natos snabbinsatsstyrkor (NRF), har vid den internationella övningen Northern Coasts 2014, som ordnades den 29 augusti - 12 september 2014, gått igenom och klarat Natos utvärdering på högsta nivå (NEL-2). Avklarad utvärdering var en förutsättning för att truppen ska kunna ställas i NRF-beredskap år 2015.

Försvarsminister Carl Haglund bekantade sig i september med kustjägarkompaniets verksamhet vid övningen Northern Coasts 2014. "En sak som är värd att uppmärksamma i fråga om det kustjägarkompani som Nylands brigad har grundat och utbildat är att jämfört med Finlands tidigare NRF-styrkor är reservisternas andel betydligt större i denna trupp", konstaterar försvarsminister Haglund.

I kustjägarkompaniet består över 90 % av personalen av reservister och den totala styrkan är cirka 300 militärer. Huvuddelen av reservisterna kommer antingen från Nylands Brigads eller Björneborgs Brigads internationella beväringsutbildning och/eller har erfarenhet från tidigare insatser. "Avklarad utvärdering visar vårt försvars kapacitet och reservisternas höga kunnande - det är frågan om en ytterst motiverad och kunnig trupp", berömmer försvarsminister Haglund.

Marinens kustjägarkompanis förberedelser inför NRF-beredskapen nästa år tjänar väl utvecklandet av det finska försvaret och dess beredskap. Lärdomarna från utvärderingen och förberedelserna kommer att utnyttjas fullt ut.

Ytterligare upplysningar i saken ges vid försvarsministeriet av äldre avdelningsstabsofficer Sami Nurmi, tfn 0295 140 336 och specialsakkunnig Mika Varvikko, tfn 0295 140 316.


Tillbaka till rubrikerna