Sök

2016

07.11.16 10:00

Försvarsminister Jussi Niinistö till försvarsministermöte i Danmark

Försvarsminister Jussi Niinistö deltar i de nordiska försvarsministrarnas möte i Köpenhamn den 9 november 2016. I samband med mötet ordnas arbetssessioner mellan försvarsministrarna i de nordiska och de baltiska länderna samt Nordliga gruppen (Northern Group), och i dem deltar försvarsminister Niinistö också.

De nordiska försvarsministrarna diskuterar aktuella frågor inom det nordiska försvarssamarbetet, säkerhetssituationen i närområdet samt resultaten under det danska ordförandeskapet. Även den gemensamma övningsverksamheten och deltagandet i krishanteringsinsatser behandlas. I samband med mötet undertecknas ett samförståndsprotokoll mellan de nordiska länderna om enklare ankomst till länderna (Easy Access MoU). Genom arrangemanget förenklas nordiska truppers ankomst till andra nordiska länders territorium under fredstid. Vidare har Finland för avsikt att presentera målen för sitt eget ordförandeskap, som börjar år 2017.

Vid Nordliga gruppens session diskuteras säkerhetsfrågor som gäller norra Europa. I Northern Group ingår utöver de nordiska och de baltiska länderna också Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland.

Vid de nordiska och de baltiska ländernas samt Nordliga gruppens möten diskuteras utvecklandet av försvarssamarbetet på både regional och europeisk nivå.

Ytterligare information om mötet ger försvarsministerns adjutant Sami Jaakkola, tfn 0295 140 102 och Kristian Vakkuri, specialsakkunnig, tfn 0295 140 123.


Tillbaka till rubrikerna