Sök

2016

29.09.16 11:00

Försvarsminister Niinistö: Medborgartjänst måste kopplas till existerande referensramar för säkerheten

Försvarsminister Jussi Niinistö förde fram sin hälsning vid ett sakkunnigevenemang, som behandlade medborgartjänst, i Helsingfors den 29 september 2016. Evenemanget ordnades av tankesmedjan Elisabeth Rehn Bank of Ideas. I sin hälsning behandlade minister Niinistö medborgartjänsten ur försvarsförvaltningens och särskilt ur den allmänna värnpliktens synvinkel. Enligt Niinistö kunde medborgartjänst vara ett alternativ t.ex. när beväringstjänst inte kan fullgöras av hälsoskäl.

Enligt Niinistö bör medborgartjänsten vara förnuftig till sina kostnader, det bör på riktigt finnas en efterfrågan för den och den bör skarvfritt kopplas till redan existerande referensramar för säkerheten: ?En sådan medborgartjänst kan innehålla utbildning, som anknyter t.ex. till sådana störningssituationer som beskrivs i Strategin för säkerheten i samhället och med vilka inte alltid nödvändigtvis sammanhänger militär maktanvändning.?

I slutet av sin hälsning betonade Niinistö ännu betydelsen av den allmänna värnplikten. Enligt Niinistö måste den kunna producera den reserv som förutsätts för att försvarsförmågan ska kunna upprätthållas, och det har man inte råd att pruta av på. ?Det är emellertid klart att en sådan medborgartjänst som på ett eller annat sätt skulle få folk att glida bort från fullgörandet av militärtjänsten inte är en möjlig riktning för utvecklingen?, konstaterade Niinistö i slutet av sin hälsning.

Minister Niinistös tal kan läsas i sin helhet på finska på adressen: www.defmin.fi/puheet.


Tillbaka till rubrikerna