Sök

2018

12.11.18 13:53

Försvarsminister Niinistö åker till Oslo på de nordiska försvarsministrarnas möte

Försvarsminister Jussi Niinistö deltar i de nordiska försvarsministrarnas möte i Oslo den 13-14 november 2018. I samband med mötet ordnas dessutom arbetssessioner mellan försvarsministrarna i de nordiska och de baltiska länderna samt Nordliga gruppen (Northern Group). Norge har varit ordförande för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco år 2018, och mötena är en del av programmet under ordförandeåret.

De nordiska försvarsministrarna diskuterar aktuella frågor inom det nordiska försvarssamarbetet, såsom en ny vision för Nordefco samt resultaten under det norska ordförandeskapet, vilka anknyter till rymden och obemannade system. På agendan finns också projektet Easy Access, som gäller militära inreseformaliteter, säkerhetssituationen i närområdet och gemensam övningsverksamhet.

Vid Nordliga gruppens session diskuteras FN:s fredsbevarande insatser, militär mobilitet och strategisk kommunikation i anknytning till övningsverksamheten. I arbetssessionen deltar också undergeneralsekreterare Jean-Pierre Lacroix som ansvarar för FN:s fredsbevarande insatser. I Northern Group ingår utöver de nordiska och de baltiska länderna också Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland.

Vid de nordiska och de baltiska ländernas arbetssession diskuteras säkerhetssituationen i närområdet samt utvecklandet av försvarssamarbetet både på regional och på europeisk nivå.

Ytterligare upplysningar om mötet ges vid försvarsministeriet av Johanna Hämäläinen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 086, Petteri Jouko, försvarsministerns militära rådgivare, tfn 0295 140 109 och om kommunikationen av Kristian Vakkuri, specialsakkunnig, tfn 0295 140 123.


Tillbaka till rubrikerna