Sök

2019

13.02.19 13:33

Försvarsmakten upphandlar skyttesimulatorer

Försvarsminister Jussi Niinistö har den 13 februari gett Försvarsmaktens logistikverk fullmakt att upphandla skyttesimulatorer av Saab Ab. Totalt innehåller upphandlingen utrustning, programvarulicenser och underhåll i tre år.

Försvarsmakten har för avsikt att ge beväringar och reservister skytteutbildning med användning av skyttesimulatorer redan år 2019 och målet är att få inlärningsmiljön i fullskalig användning under år 2021. Inlärningsmiljön består av utrustning som är modeller av vapen, datorer och ett klassrum där det finns en videoprojektor. Inlärningsmiljön gör det möjligt för trupperna att öva effektivt, tryggt och miljövänligt i virtuella scenarier.

Upphandlingen av skyttesimulatorer är en del av programmet UTBILDNING 2020, som på flera sätt kommer att påverka såväl beväringarnas som reservisternas utbildning. Det totala värdet av kontraktet är cirka 9 miljoner euro (momsfritt). I kontraktet ingår en option som gäller till utgången av 2024.

 

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av Marika Järvenpää, specialsakkunnig, tfn 0295 140 051 och vid huvudstabens utbildningsavdelning av Osmo Forstén, avdelningsingenjör, tfn 0299 800 (försvarsmaktens växel).


Tillbaka till rubrikerna