Sök

2022

27.10.22 13:51

Ändringar föreslås i finansieringen av jaktplans- och flottiljprojekten

Den fjärde tilläggsbudgetpropositionen för 2022 ökar anslagen för försvarsministeriets förvaltningsområde med sammanlagt 294 miljoner euro 2022. 

Flottiljprojektet och den finländska marinindustrin tryggas genom tilläggsfinansiering

Regeringens proposition om en fjärde tilläggsbudget för 2022 omfattar en tilläggsfinansiering på 104 miljoner euro för 2025–2027 för projektet Flottilj 2020. Behovet av tilläggsfinansiering baserar sig på en helhetslösning som förhandlats fram för att trygga verksamhetsförutsättningarna för varvet Rauma Marine Constructions och för att främja genomförandet av projektet Flottilj 2020.

Den tvådelade lösningen består av åtgärder som stabiliserar och tryggar varvets ekonomiska ställning och funktionsförmåga, och av försvarsmaktens ändringar i avtalsarrangemangen för upphandlingshelheten Flottilj 2020. Försvarsmakten tar i egenskap av köpare ansvar för de indirekta kostnader som orsakas av att projektet försenas. Kostnaderna är extra utgifter för projektet, extra kostnader som hänför sig till förlängningen av livscykeln för fartyg som tas ur drift samt ett tilläggspris som föranleds av tidtabells- och avtalsändringar bland annat för stridssystemsleverantören Saab. 

Genomförandet av F-35-projektet framskrider

Anslagen för 2022 påverkas av den ändring som ska göras i finansieringen av F-35-projektet, genom vilken beställningsfullmaktsfinansieringen överförs till ett reservationsanslag på 188 miljoner euro. Den tekniska ändringen överensstämmer med statsrådets upphandlingsbeslut och genomförs inom ramen för den totala finansiering som beviljats projektet i budgeten för 2021. Tilläggsbudgetpropositionen omfattar dessutom en reservation för valutakursförluster på 74 miljoner euro 2022.

Materielstöd till Ukraina

Försvarsmakten beviljas 74 miljoner euro för återanskaffning av materiel som redan har levererats till Ukraina. Beställningsfullmaktsanslagen riktas huvudsakligen till 2024. 

Dessutom utreder försvarsministeriet möjligheten att kanalisera materielhjälp till Ukraina via fonder. I detta syfte innehåller propositionen 30 miljoner euro i tilläggsfinansiering, som senare kan riktas som finansieringsandelar till internationella fonder eller till finansiering av anskaffningar som görs i Finland.

– Vi fortsätter att stödja Ukraina. Tillsammans med våra partner utreder vi också nya sätt att leverera försvarsmaterielhjälp till Ukraina, säger försvarsminister Antti Kaikkonen

Tilläggsbudgetpropositionen omfattar också ändringar av betalningarna i fråga om pågående upphandlingar samt anslagsallokeringar av teknisk natur.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Kristiina Olsson, ekonomidirektör, tfn 0295 140 220.



Tillbaka till rubrikerna