Sök

2022

21.06.22 12:00

Årsrapporten för exporten av försvarsmateriel 2021 har publicerats

Försvarsministeriet beviljade år 2021 sammanlagt 261 tillstånd till permanent export och överföring av försvarsmateriel till 54 länder. Allt som allt beviljades 361 tillstånd, varav 93 gällde till exempel export i demonstrations-, garanti- och underhållssyfte. Det sammanlagda värdet av de beviljade permanenta export- och överföringstillstånden uppgick till 311 miljoner euro. Regionalt sett beviljades flest tillstånd inom Europa.

Sett till de enskilda länderna beviljades flest tillstånd till Storbritannien och Sverige (22 st. till båda) samt till Frankrike och Polen (15 st. till båda). Tillstånden fördelar sig på flera olika produktkategorier och omfattar bland annat komponenter, ammunition och explosiva varor. I fråga om tillstånd beviljades i eurobelopp mest till Lettland (193 miljoner euro), Norge (17 miljoner euro) och Storbritannien (12 miljoner euro). Lettlandsandelen består ett tillstånd för tre bepansrade fordon och detta omfattar 62 procent av det totala värdet av de beviljade tillstånden. Till Norge beviljades flest tillstånd för komponenter i produktkategorin eldledningsutrustning och motmedelsutrustning för denna, och till Storbritannien flest tillstånd för komponenter i kategorin CBRN-skyddsutrustning.  

Värdet av de genomförda exporterna var 73,4 miljoner euro år 2021. Värdet sjönk ytterligare från 2020 och är det lägsta på tio år. De tre största exportländerna var Sverige, Norge och Frankrike. Exporten bestod till största delen av komponenter i olika produktkategorier och bland annat ammunition. Regionalt sett genomfördes största delen av exporterna inom Europeiska unionen. 

Vid tillståndsprövningen iakttas alltid en helhetsbedömning av enskilda fall som baserar sig på den nationella lagstiftningen och internationella förbindelser som är förpliktande för Finland. En viktig roll spelar Europeiska unionens råds gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp om fastställande av gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel samt Vapenhandelsfördraget. Tillståndsansökningarna behandlas i en förvaltningsövergripande exportarbetsgrupp, där utrikesministeriet svarar för den utrikes- och säkerhetspolitiska bedömningen.

Årsrapporten om exporten av försvarsmateriel 2021 finns i sin helhet på försvarsministeriets webbplats. Den kommer inom kort också att föras in i statsrådets gemensamma publikationsarkiv Valto.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om årsrapporten av Riikka Pitkänen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 054, och Frans Peltonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 021.


Tillbaka till rubrikerna