Sök

2022

13.10.22 12:30

Finland deltar i kartläggningen av europeiska samarbetsmöjligheter inom luft- och missilförsvarssektorn

I samband med Natos försvarsministermöte undertecknade försvarsminister Antti Kaikkonen torsdagen den 13 oktober 2022 en avsiktsförklaring om kartläggning av europeiska samarbetsmöjligheter inom luft- och missilförsvarssektorn (Letter of Intent on European Sky Shields, LoI ESSI). 
 
Syftet med initiativet är att försnabba och underlätta upphandlingsprocesserna för försvarsmaterielupphandling och att undersöka möjligheterna till livscykelsamarbete. Avsiktsförklaringen är inte juridiskt eller ekonomiskt förpliktande och är inte ett beslut om gemensamma materielupphandlingar. Om eventuella gemensamma upphandlingar och projekt avtalas separat. Genom att underteckna avsiktsförklaringen är Finland med och ser över utvecklandet av det europeiska luft- och missilförsvaret.
 
Initiativet har framskridit under Tysklands ledning och utöver Finland anslöt sig fjorton europeiska Natoländer till det. Bakgrunden till initiativet är förändringarna i säkerhetsmiljön och kriget i Ukraina, som har lett till ett behov av att stärka flyg- och missilförsvarskapaciteten i flera länder.


Finlands egna luftvärnsprojekt framskrider systematiskt. Projektet för höghöjdsluftvärnsförmåga är i ett förhandlingsskede och målet är att fatta ett upphandlingsbeslut i början av 2023 (Försvarsministeriets pressmeddelande 5.3.2022).


Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Tommi Nordberg, specialsakkunnig, tfn 0295 140 024. 



Tillbaka till rubrikerna