Sök

2022

01.09.22 14:23

Försvarsbudgeten för 2023 fortsätter att stärka försvarsförmågan

I regeringens budgetproposition för nästa år föreslås ett anslag på 6,1 miljarder euro för försvarsförvaltningen. Detta är 1 miljard euro (20 procent) mer än budgetförslaget för i år. Merparten av ökningen föranleds av nivåhöjningar till följd av förändringarna i omvärlden. Nivåhöjningarna syns i försvarsmaktens omkostnader och anskaffningar av försvarsmateriel samt stödjande av försvarsorganisationernas verksamhet. Budgetpropositionen omfattar också en beredskap på 272 miljoner euro för eventuella valutakursförluster i fråga om jaktplansupphandlingen.

– Det spända internationella säkerhetsläget understryker vikten av det egna försvaret. Vi gör nu historiskt stora satsningar på det, konstaterar försvarsminister Antti Kaikkonen.

– Vi förbereder oss också inför det kommande Natomedlemskapet. Vi värnar om Finlands säkerhet.

Försvarsmaktens omkostnader ökar med 137 miljoner euro i budgetpropositionen. Genom tillägget kan antalet anställda vid försvarsmakten öka, nivån på materielunderhållet förbättras och antalet reservister som utbildas vid repetitionsövningar höjas.  Dessutom justeras beloppet av den persedelpenning som betalas till kvinnor så att det bättre motsvarar de nödvändiga utgifter som frivillig militärtjänst medför bland annat i fråga om anskaffning av personlig utrustning. Kvinnors persedelpenning kommer att stiga från 0,50 euro till 1,50 euro per dygn år 2023.

Budgetpropositionen för nästa år omfattar 1,6 miljarder euro för försvarsmaterielupphandlingar, vilket är 765 miljoner euro mer än i 2022 års ordinarie budget. Tillägget används huvudsakligen till materiell för-stärkning av försvarsförmågan i enlighet med kraven i verksamhetsmiljön. 

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Kristiina Olsson, ekonomidirektör, tfn 0295 140 220.



Tillbaka till rubrikerna