Sök

2022

14.10.22 12:51

Försvarsmakten fortsätter den aktiva utbildnings- och övningsverksamheten med partnerländerna

Efter Rysslands invasion av Ukraina ansökte Finland om medlemskap i Nato i maj 2022. Efter detta och redan dessförinnan har flera viktiga partnerländer visat sin beredskap att stödja Finland. 

Försvarsminister Antti Kaikkonen beslutade den 27 maj 2022 om kompletterande utbildnings- och övningsverksamhet med partnerländerna för resten av 2022. Inom ramarna för detta övade försvarsmakten i somras aktivt på bred front runt om i Finland tillsammans med Finlands viktigaste partnerländer, i synnerhet Förenta staterna och Storbritannien.  

Det centrala målet för utbildnings- och övningsverksamheten med närstående partner är att stärka Finlands försvarsförmåga, och i och med truppernas närvaro att konkret visa Finland stöd. 

Den aktiva utbildnings- och övningsverksamheten med partnerländerna fortsätter under hela resten av året. Utbildnings- och övningsverksamheten omfattar verksamhet inom armén, marinen och flygvapnet samt specialtrupperna. 

Största delen av verksamheten genomförs inom Finlands territorium och den har blivit en del av de nationella övningarna. Men i enlighet med principerna för gränsöverskridande övningsverksamhet genomförs verksamheten också delvis inom partnerländernas territorium, det internationella havsområdet eller det internationella luftrummet. En del av evenemangen i slutet av året är också långvariga. 

Den aktiva utbildnings- och övningsverksamhet som bedrivs i Finland tillsammans med partnerländerna svarar för sin del på det försämrade säkerhetsläget och förbättrar samtidigt Finlands beredskap att ansluta sig till Nato.  

Försvarsmakten informerar närmare om utbildningar och övningar när de aktuella datumen närmar sig.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Mika Varvikko, specialsakkunnig, tfn. +358 295 140 316.


Tillbaka till rubrikerna