Sök

2022

11.10.22 17:19

Försvarsminister Kaikkonen till Natos försvarsministermöte

Försvarsminister Antti Kaikkonen deltar i Natos försvarsministermöte i Natos högkvarter i Bryssel onsdagen och torsdagen den 12–13 oktober. Försvarsministermötet i oktober är det första Nato-ministermötet där Finland och Sverige deltar med observatörsstatus.

Under arbetsmiddagen den första dagen diskuteras Rysslands invasion av Ukraina och försvarsmaterielbistånd till Ukraina. Utöver Natos medlemsländer och Finlands och Sveriges försvarsministrar har Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov bjudits in till arbetsmiddagen.

– Det här mötet ordnas i ett allvarligt världsläge. I väst fördöms Rysslands agerande i Ukraina starkt, och vapenbiståndet till Ukraina har ökat. Jag hoppas att det kommer att föras en viktig diskussion om Europas säkerhetsläge under de två dagarna för mötet, säger försvarsminister Kaikkonen.

Andra mötesdagen inleds med en arbetssession där man behandlar utvecklingen av Natos skrämseleffekt och försvar samt Rysslands invasion av Ukraina. På eftermiddagens arbetssession diskuterar ministrarna Natos operationer. Förutom alliansens medlemsländer och Finland och Sverige, har till denna del också inbjudits EU:s höga representant Josep Borrell.   

– Mötet är historiskt för Finland och Sverige. Vi arbetar för att Natomedlemskapet ska sättas i kraft så snart som möjligt, säger försvarsminister Kaikkonen.

Ministerns övriga möten i Bryssel den 12–13.10

I Natos högkvarter den 12 oktober deltar försvarsminister Kaikkonen också i ett möte för Ukraine Defense Contact Group, ett ministermöte för Framework Nation Concept och i ett ministermöte för Northern Defence Dialogue.

Vid mötet för Ukraine Defense Contact Group behandlas situationen i Ukraina och stödet till landet. Ukraine Defense Contact Group är en grupp på över 40 länder som under ledning av Förenta staterna samordnar lämnandet av vapenbistånd till Ukraina.

Vid ministermötet för ramstatsgruppen (Framework Nation Concept, FNC), som leds av Tyskland, behandlas läget för och utvecklandet av ett FNC-initiativ. Ramstatsgruppens mål är att utveckla multinationella europeiska kapaciteter och bilda trupphelheter till exempel för krishanteringens behov.

Under ministermötet för Northern Defence Dialogue, som leds av Kanada, diskuteras det säkerhetspolitiska läget och samarbetsmöjligheterna i den arktiska regionen. Mötet är en fortsättning på den dialog som inleddes i maj och i vilken utöver Kanada och Finland också Förenta staterna och de övriga nordiska länderna deltar.

I Bryssel har ministern dessutom bilaterala möten med Turkiets och Ungerns försvarsministrar samt trilaterala möten med Sveriges och Förenta staternas försvarsministrar.

 

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om Natos försvarsministermöte av Samuli Puhakka, specialsakkunnig, tfn 0295 140 089, om mötet för Ukraine Defense Contact Group av Janne Kuusela, avdelningschef, tfn 0295 140 300; om mötet för Tysklandsledda ramstatsgruppen av Tatu Mikkola, äldre avdelningsstabsofficer, tfn 0295 140 006; om mötet för Northern Defence Dialogue av Anton Staffans, specialsakkunnig, tfn 0295 140 053, och om kommunikationen av Emma Virkkunen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 176


Tillbaka till rubrikerna