Sök

2022

03.10.22 16:56

Försvarsminister Kaikkonen träffade Europeiska försvarsbyråns verkställande direktör Šedivý

Försvarsminister Antti Kaikkonen träffade verkställande direktören för Europeiska försvarsbyrån (European Defence Agency, EDA) Jiří Šedivý i Helsingfors måndagen den 3 oktober 2022. EDA:s verkställande direktör träffade dessutom försvarsministeriets ledning och sakkunniga samt kommendören för försvarsmakten, general Timo Kivinen och företrädare för försvarsmakten. 

Minister Kaikkonen och verkställande direktör Šedivý fokuserade i sina bilaterala diskussioner särskilt på Finlands deltagande i det nuvarande och kommande samarbetet inom EDA. I diskussionerna behandlades även kriget i Ukraina och krigets inverkningar på det europeiska försvarssamarbetet, uppdateringen av EU:s kapacitetsutvecklingsplan, gemensamma europeiska upphandlingar och Finlands eventuella Natomedlemskap. 

Vid mötet framhöll minister Kaikkonen att Finlands starka försvar och resiliens har främjat säkerheten och stabiliteten inom området. EU och dess medlemsstater har blivit tvungna att reagera på det nuvarande säkerhetsläget. Här har EDA gjort en betydande insats. Som försvarsminister anser Kaikkonen att det är viktigt att dra nytta av försvarsbyrån när man börjar konkretisera nationella planer till militära kapaciteter. Med hjälp av EDA kan kapaciteterna utvecklas på ett kostnadseffektivt sätt. Verkställande direktören Šedivý tackade Finland för ett aktivt deltagande, eftersom Finland bidrar med särskilt kunnande och mervärde till projektsamarbetet. Han påminde om att samarbete fortfarande är det bästa och effektivaste sättet att svara på sådana stora säkerhets- och försvarsutmaningar som Europa nu ställs inför. Till dessa hör särskilt kriget i Ukraina.
Vid de övriga mötena diskuterades EU:s försvarssamarbete, det europeiska försvarsforskningssamarbetet, försvarsmaterielsamarbetet och utvecklandet av militära kapaciteter.

Europeiska försvarsbyrån tillhandahåller medlemsstaterna ett forum för deltagande i ett multilateralt samarbete som kan gälla till exempel planering av militära kapaciteter, försvarsforskning, utveckling, försvarsmateriel eller utbildning. Finland deltar i byråns arbete inom alla dess verksamhetsområden. 

Finland deltar också i 25 EDA-projekt där man samarbetar till exempel inom cyberområdet, logistik, satellitkommunikationskapaciteter och helikopterövningar. Dessutom deltar Finland i 12 av EDA:s forskningsprojekt, vars totala värde uppgår till cirka 117 miljoner euro.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Krista Salo, specialsakkunnig, tfn 029 514 0065.

Tillbaka till rubrikerna