Sök

2022

01.06.22 14:00

Sverige har anslutit sig till produktutvecklingsavtalet om utveckling av ett gemensamt pansarfordonssystem

Sverige har anslutit sig till det avtal om utveckling av ett gemensamt pansarfordonssystem som ingåtts mellan Finlands och Lettlands försvarsministerier och Patria Land Oy.

Genom att ansluta sig till produktutvecklingsavtalet får Sverige tillgång till resultaten av de produktutvecklingspaket som tagits fram inom projektet. Samtidigt kompenserar Sverige Finlands och Lettlands forsknings- och utvecklingskostnader till ett värde av sammanlagt cirka 3,1 miljoner euro exklusive mervärdesskatt. 

- Sveriges anslutning är ett viktigt steg framåt för detta gemensamma projekt som leds av Finland och för materielsamarbetet mellan Finland och Sverige. Arbetet för att utveckla ett gemensamt fordonssystem framskrider, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

- Projektet har framskridit mycket väl och det internationella samarbetet har löpt mycket smidigt. Sveriges anslutning utvidgar i betydande grad CAVS-projektet (Common Armoured Vehicle System) och vidareutvecklar kompatibiliteten och samarbetsförmågan mellan våra länder. Flera länders deltagande i projektet förbättrar försörjningsberedskapen och medför också kostnadsinbesparingar, konstaterar infanteriinspektör, överste Juhana Skyttä från arméstaben.

Syftet med det multinationella projektet är att utifrån en gemensam kravdefinition utveckla ett gemensamt hjulfordonssystem. Patrias fordon 6x6 valdes i januari 2020 till grund för produktutvecklingen. 

Som en del av avtalet om produktutveckling har man hittills färdigställt en gemensam pansarfordonsplattform och ett trupptransportfordon som bygger på den. Produktutvecklingsarbetet för att utveckla nya fordonsvarianter och ett gemensamt underhållssystem för hela livscykeln fortsätter. Tredjeländer kan ansluta sig till det gemensamma projektet.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Frans Peltonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 021 och vid Arméstaben av Juhana Skyttä, infanteriinspektör, överste, tfn 0299 800 (växeln).


Tillbaka till rubrikerna