Sök

2023

23.11.23 14:20

Försvarsförvaltningen stöder värnandet om veteranernas traditioner 2024

Budgetpropositionen för 2024 kompletteras genom att 0,5 miljoner euro avsätts för att stödja värnandet om veteranernas traditioner. I egenskap av statsbidragsmyndighet delar försvarsministeriet ut den finan-siering som beviljats i budgeten för 2024 som statsunderstöd för arbetet för att värna om veteranernas traditioner.

"Vi får aldrig glömma våra krigsveteraner och lottor. Deras arbete och uppoffringar har möjliggjort vår frihet och skapar grunden för den försvarsvilja vi har än idag. Det kompletterande anslaget i budgeten har stor betydelse för att arbetet för att värna om veteranernas och lottornas traditioner ska kunna fortsätta och utvecklas”, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

Enligt regeringsprogrammet för statsminister Orpos regering ordnas arbetet för att värna om veteranernas och lottornas traditioner utifrån förslagen i rapporten från den arbetsgrupp som utrett frågan. Veteranorganisationernas arbete och veteranarbetet inom annan fri föreningsverksamhet omfattar allt mindre intressebevakning och alltmer traditionsvärnande arbete eftersom veteranerna och den generation som var med om krigen 1939–1945 håller på att lämna oss. Verksamheten vid Frontveteranernas förbund, Finlands Krigsveteranförbund och Krigsinvalidernas Brödraförbund upphör före 2025.

Regeringsprogrammets föresats innebär i praktiken att det föreskrivs att finansieringen, styrningen och uppföljningen av arbetet för att värna om veteranernas traditioner hör till försvarsministeriets förvalt-ningsområde. Beredningen av arbetet för att värna om veteranernas traditioner har nu inletts i samar-bete med statsrådets kansli, ministerierna samt Traditionsförbundet Eklövet och Centret för krig och fred Muisti. År 2024 har fastställts som en övergångsperiod då försvarsministeriets styrmodell och finansiering finslipas närmare utifrån arbetsgruppens förslag.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Petri Saarukka, specialsakkunnig (tfn 0295 140 047).


Tillbaka till rubrikerna