Sök

2023

23.12.23 10:41

Försvarsministeriet tillsatte arbetsgrupp som ska utreda målen för det frivilliga försvaret

Försvarsministeriet tillsatte den 21 december 2023 en förvaltningsövergripande arbetsgrupp med uppgift att bereda ett förslag till mål för det frivilliga försvaret.

I utredningen behandlas Försvarsutbildningsföreningens roll som utbildare av lokala trupper, modellen för utbildning och bildande av lokala trupper, frågor som gäller utbildningsansvaret för den övergripande säkerheten samt Natos inverkan på det frivilliga försvaret.

I arbetet utreds dessutom eventuella utvecklingsbehov i fråga om lagstiftningen kring det frivilliga försvaret. Resultaten av utredningen införs i statsrådets försvarsredogörelse som är under beredning. Utifrån utredningen bereder man sig på behövliga verksamhets- och lagstiftningsmässiga reformer från och med 2025.

I arbetsgruppen ingår företrädare för försvarsministeriet, försvarsmakten, gränsbevakningsväsendet och de viktigaste organisationerna i anslutning till det frivilliga försvaret.

Arbetet genomförs i två faser så att man i den första fasen som tjänstemannaberedning utreder ändrings- och moderniseringsbehoven av det frivilliga försvaret ur försvarsmaktens och gränsbevakningsväsendets synvinkel. I den andra fasen kallar man in centrala organisationer inom det frivilliga försvaret till arbetet.

Arbetsgruppens mandattid är 1.1–30.9.2024. Arbetsgruppen kan kalla experter för att höras separat och inhämta behövliga utredningar. 

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Sami Nurmi, ordförande för arbetsgruppen, direktör för enheten för nationellt försvar, tfn  0295 140 330


Tillbaka till rubrikerna