Sök

2023

12.12.23 14:42

Kapaciteten inom den tunga ammunitionsproduktionen ökas avsevärt

Försvarsminister Antti Häkkänen beslutade den 12 december 2023 att öka kapaciteten inom Finlands ammunitionsproduktion. Finanspolitiska ministerutskottet förordade detta vid sitt möte den 12 december 2023. 

Genom ministerns beslut möjliggörs en ökning med mer än det dubbla av produktionskapaciteten jämfört med nuläget. Försvarsförvaltningen förbinder sig att investera cirka 24 miljoner euro i att öka produktionen av tung ammunition. Dessutom förbinder sig försvarsministeriet till långvariga beställningar från den inhemska industrin, vilket möjliggör egna investeringar hos industrin.

Totalt uppgår försvarsförvaltningens och industrins investeringar till cirka 120 miljoner euro.

– Genom det beslut som nu fattats ökar produktionskapaciteten för tung ammunition avsevärt i Finland, vilket gör det möjligt att stödja Ukraina på lång sikt ända fram till 2030-talet. Ökningen av produktionen är betydande på europeisk nivå och stärker också Finlands egen försvarsförmåga, konstaterar försvarsminister Antti Häkkänen.

Produktionen har redan ökat

Försvarsförvaltningen har redan tidigare målmedvetet ökat produktionen av tung ammunition. Finlands ammunitionsproduktion har redan nu mångdubblats jämfört med nivån före kriget i Ukraina.

– Dessutom har försvarsförvaltningen sedan kriget i Ukraina började gjort långsiktiga beställningar av tung ammunition från den inhemska industrin. Med hjälp av dessa har den inhemska industrin kunnat anställa ytterligare personal och öka ammunitionsproduktionsvolymerna inom ramen för den befintliga kapaciteten, säger Häkkänen.

Investeringarna ökar produktionskapaciteten på lång sikt

Med stöd av det aktuella beslutet utökas och decentraliseras den inhemska patronproduktionen, krutproduktionen och laddningsverkskapaciteten. Detta gör det möjligt att tillverka flera olika produkter samtidigt, vilket stöder den militära försörjningsberedskapen. Investeringarna väntas bli färdigställda 2026 och 2027, vilket möjliggör en långsiktig ökning av produktionen. 

Genom investeringarna ökas produktionskapaciteten hos försvarsmaktens sprängmedelscenter, vilket förutsätter att ytterligare personal anställs vid sprängmedelscentrets olika verksamhetsställen i Södra och Norra Österbotten. Sysselsättningseffekten av detta är flera tiotals årsverken. Beslutet gör det också möjligt för den inhemska industrin att göra investeringar, vilka i huvudsak kommer att rikta sig till mellersta Finland.

Industrin kan ansöka om stöd för sina investeringar från EU ur finansieringsramen för förordningen om stöd till ammunitionsproduktion (den så kallade ASAP-förordningen, Act in Support of Ammunition Production 1525/2023).

Finlands produktionskapacitet betydande i europeisk skala 

Den europeiska ammunitionsproduktionen har sänkts för mycket sedan 1990-talet. Nu har produktionen av ammunition blivit en av de viktigaste frågorna i Ukrainas försvarskamp. Beslutet stöder EU:s mål i fråga om en ökning den europeiska ammunitionsproduktionen för att stödja Ukraina och svarar på den ökade efterfrågan på ammunition på lång sikt.

– Finland har Västeuropas största artilleri. I fortsättningen kommer Finland också att vara en av de största tillverkarna av tung ammunition i Europa. Genom detta beslut vill vi visa ett långsiktigt engagemang när det stödet av Ukraina och stärka försvarsindustrin, konstaterar Häkkänen.  

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Frans Peltonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 021 Begäran om intervjuer med försvarsministern: Ville Sipiläinen, ministerns specialmedarbetare, tfn +358 40 761 1558


Tillbaka till rubrikerna