Sök

Skriftliga spörsmål

31.08.16 10:10

Försvarsministerns svar på riksdagsledamot Outi Mäkeläs/saml skriftliga spörsmål SS 409/2016

Svar på skriftligt spörsmål om ökade arbetslivsfärdigheter och stopp för marginaliseringen av unga under beväringstjänst

Till riksdagens talman

I det syfte som anges i 27 § i riksdagens arbetsordning har Ni, Ärade talman, till den minister som saken gäller översänt följande skriftliga spörsmål SS 409/2016 rd undertecknat av riksdagsledamot Outi Mäkelä/saml:

På vilka sätt kunde man i bättre utsträckning än idag förebygga marginalisering av unga under beväringstiden och hjälpa dem hitta jobb?

Som svar på detta spörsmål anför jag följande:

Hos försvarsmakten ges studie- och karriärhandledning med den centrala uppgiften att ge personer i beväringstjänst information om dagens alternativ när det gäller utbildning, karriärval, planering av studier och steget ut i arbetslivet. Syftet med detta är att beväringar i tjänst ska kunna upprätthålla en egen yrkesvals- och sysselsättningsprocess så att de efter beväringstjänsten har en fungerande studie- eller karriärplan. Handledningen genomförs på flera olika sätt, bland annat med hjälp av undervisning och information samt med individuell eller gruppinriktad handledning och rådgivning.

Socialkuratorer och beväringskommittéer samarbetar på nära håll för att beväringarna ska få information om aktuella arbets- och studiefrågor, gemensamma ansökningsperioder och studieval. Socialkuratorerna har rollen som kontaktpersoner gentemot kommunala socialbyråer, övriga myndigheter och berörda parter. Vid avbruten tjänst och före hemförlovning informeras beväringar och att de har möjlighet till ett hemförlovningssamtal. Utifrån samtalet framtas vid behov en hemförlovningsplan i samarbete med olika berörda myndigheter.
Huvudstaben utfärdade en föreskrift till truppförbanden i början av 2016 där de ålades att ordna ett lugnt läsrum för beväringar där dessa kan läsa till urvalsprov och utföra eventuella förhandsuppgifter. Dessutom har kasernområdena försetts med varsin informationsdisk för studie- och arbetsmarknadsfrågor.
Beväringar har numera även möjlighet att delta i urvalsproven till läroverken. Denna möjlighet finns även under militärövningar.

Syftet med ungdomsgarantin och med andra åtgärder mot utslagning och marginalisering är att säkra att ungdomar utan studieplats eller jobb ska hitta vägen till utbildning och arbete. Samarbetet mellan myndigheter, näringsliv och organisationer är centralt för att detta ska uppnås.

Det bästa exemplet på ett sektorsövergripande samarbete mot marginalisering av unga är Time out (Time out! Aikalisä! Elämä raiteilleen). Time out är en insats som genomförs när värnpliktiga kallas till uppbåd och när någon avbryter sin bevärings- eller civiltjänst. I dessa situationer erbjuds unga män tillfälle att besöka Time out-stödtjänsten i sin hemkommun i syftet att utvärdera sin livssituation och söka sig vidare till lämplig service. Målet är att förebygga en ond cirkel av utslagning. Time out-konceptet är frivilligt. Verksamheten är inriktad på lösningar och på att stötta personens egna resurser. Som Time out-handledare fungerar kommunala anställda som är utbildade i socialvård, hälso- och sjukvård eller ungdomsarbete. De kan till exempel vara socialarbetare, socialhandledare, hälsovårdare, psykiatriska sjukskötare eller ungdomsarbetare som sysslar med uppsökande ungdomsarbete. Konceptet har fått en riksomfattande spridning och används idag i nästan alla kommuner i landet.

Helsingfors 31.8.2016

Försvarsminister Jussi Niinistö

Tillbaka till rubrikerna