Sök

Karriärberättelser

28.07.22 13:15

Ilmari Uljas, specialsakkunnig

1. Vem är du?

Jag heter Ilmari Uljas och arbetar vid försvarssamarbetsenheten vid försvarsministeriets försvarspolitiska avdelning. Jag är EU-samordnare vid ministeriet och bildar tillsammans med mitt arbetspar  ministeriets EU-team. Jag har arbetat vid försvarsministeriet sedan september 2020. Min utbildning i internationell politik (SVM) har jag fått vid  Tammerfors universitet. Både studier och praktik har fört mig utomlands, till franska Alperna och EU-kvarteren i Bryssel. I höst inleds nästa utlandsjobb,  i augusti flyttar jag över till Finlands EU-representation   och fortsätter arbeta med EU:s försvarsfrågor där.  På fritiden gillar jag  att spela fotboll, åka skidor och fixa med träbåten. Intresset för världspolitik stannar inte på kontoret, utan jag följer också med händelser utanför tjänstetiden.

2. Vilka är dina arbetsuppgifter?

Ministeriets EU-samordnare ansvarar för utformningen och genomförandet av de försvarspolitiska EU-målen. Detta innebär ett mycket intensivt och dagligt samarbete med proffsen vid ministeriet, huvudstaben och EU-representationen. Tillsammans bildar vi ett EU-nätverk för försvarsförvaltningen, vars arbete jag samordnar tillsammans med mitt arbetspar. Innehållshelheterna  är bland annat strategisk utveckling av EU:s försvarspolitik, utvecklande av den militära kapaciteten, militär krishantering och främjande av mål inom andra politikområden som är viktiga med tanke på försvaret. Försvar och krishanteringsförmåga går hand i hand. En stor del av mitt arbete består av samarbete med statsrådet, i synnerhet med utrikesministeriet och statsrådets kansli. I praktiken genomförs arbetet genom regelbundna försvarsministermöten och tjänstemannaarbetsgruppernas veckovisa ställningstaganden och förhandlingar. 

3. Hur kommer det sig att du började arbeta vid försvarsministeriet?

År 2014 genomförde jag min högskolepraktik vid Finlands EU-representation i teamet för kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (COPS). Då fick jag min första inblick i EU:s försvars- och säkerhetssamarbete. Intresset väcktes och på den vägen är det.  Efter praktiken fokuserade jag i mina magisterstudier i allt högre grad på EU:s utrikes- och säkerhetspolitik. Efter att jag utexaminerades arbetade jag med civil krishantering vid Krishanteringscentret, varefter jag i ungefär ett år arbetade vid utrikesministeriets östavdelning och fördjupade mig i Ryssland och EU:s östra grannskap. Hösten 2018 övergick jag till inrikesministeriets polisavdelning och fick delta i EU-samarbetet. Under Finlands EU-ordförandeskap var jag ordförande för LWP:s arbetsgrupp för brottsbekämpning och min förståelse   av EU:s politik och strukturer utvecklades enormt. Efter min utexaminering sökte jag regelbundet jobb vid försvarsministeriet. Mitt kunnande fördjupades hela tiden och hösten 2020 nappade det till slut. Nu i efterhand är det lätt att beskriva någon slags karriärväg. Att målmedvetet ta vara på nya möjligheter och aktivt söka möjligheter till uppgifter som motsvarar det egna intresset tog mig slutligen hit.  Jag vill också tacka de chefer jag hade under början av min karriär och andra nätverk för deras stöd och uppmuntran. 

4. Vilka frågor är aktuella i ditt jobbjust nu?

Under de senaste två åren har det i EU bedrivits ett så kallat omfattande strategiarbete inom försvarssektorn, EU:s strategiska kompass. Nu pågår genomförandet av detta. Antalet initiativ uppgår till cirka 70, varav största delen har schemalagts  redan för i år. I praktiken behandlas ärenden varje vecka i rådets olika arbetsgrupper och vid ministeriet bildas Finlands ståndpunkter i fråga om initiativen i enlighet med de politiska riktlinjerna. Dessutom har regelbundna diskussioner förts på ministernivå. Rysslands invasion av Ukraina har i hög grad påverkat EU:s försvarssamarbete: unionen har för första gången gett vapenstöd till sina partner, medlemsländerna gör betydande investeringar i försvaret och på EU-nivå vidtas åtgärder för att tillsammans svara mot den förändrade hotmiljön och stärka Europas försvar och kapaciteter. Det transatlantiska partnerskapet mellan Förenta staterna och Nato står i centrum för dessa frågor. Försvarsfrågor står allt oftare även på EU:s stats- och regeringschefers agenda i Europeiska rådet. EU:s och Finlands försvarspolitik utvecklas i mycket snabb takt nu. 

5. Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är de mycket motiverande ämnena och de fantastiska kolleger jag får arbeta med. Som EU-samordnare ansvarar man för en verkligt omfattande helhet och man får dagligen utföra avdelnings- och ministeriegränsöverskridande arbete. Under samma dag kan uppgifterna variera från EU:s klausul om ömsesidigt bistånd till krishantering och en omfattande geopolitisk granskning av EU:s och Finlands ställning i världen. Försvarsministeriet är också ett förhållandevis  litet ministerium där experterna får mycket ansvar. På grund av arbetets natur reser jag mycket i mitt arbete, både med ministern och med andra tjänstemän. Trots att vi är stationerade i Helsingfors är arbetet  mycket internationellt. 

6. Beskriv din arbetsgemenskap med några ord

Försvarsministeriet är en tät arbetsgemenskap med s ett stort antal experter inom olika områden. Vi har civila och soldater och alla har samma mål, det vill säga att stärka Finlands försvar och ställning i världen. Även om arbetet har varit mycket intensivt och snabbt denna vår består den goda andan genom en kombination av humor och otrolig yrkeskompetens. 

Tillbaka till rubrikerna | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja