Sök

Karriärberättelser

02.12.21 13:43

Teija Pellikainen, äldre regeringssekreterare

1. Vem är du?

Jag heter Teija Pellikainen och arbetar för närvarande som jurist vid Säkerhetskommitténs sekretariat, som är ett sakkunnigorgan för övergripande säkerhet i anslutning till försvarsministeriet. Jag har arbetat vid försvarsministeriet sedan 2015, jag har en ordinarie tjänst vid lagberednings- och rättsenheten. Försvarsministeriet som arbetsgivare och mina underbara chefer har hjälpt mig att utvecklas i min karriär, därför har jag under de senaste åren fått skaffa mig erfarenheter också från inrikesministeriets polisavdelning och av stabsuppgifter inom militära krishanteringsoperationer.

2. Vad hör till din arbetsbeskrivning?

Min arbetsbeskrivning är mångsidig, så jag får arbeta med många olika slags uppgifter. I praktiken omfattar mitt arbete omfattande och tväradministrativa juridiska sakkunniguppgifter inom beredskapsområdet samt berednings- och sakkunnigstöd för ärenden som behandlas av Säkerhetskommittén. Dessutom hålls jag sysselsatt av beredningen av tväradministrativa möten för beredskapssekreterare och -chefer, föreläsande på kurser som gäller landsförsvar och deltagande i lagberedning.

3. Hur kommer det sig att du började arbeta vid försvarsministeriet?

Under min studietid i gradugruppen för miljörätt tog man upp möjligheten att söka till miljöministeriet, som sitt 30 års jubileum i ära erbjöd en tidsbegränsad anställning på ett år som juristpraktikant. Min ministeriekarriär började alltså i enheten för vattenskydds- och miljökonsekvensbedömning vid miljöministeriets naturmiljöavdelning, där jag fick kännedom om statsrådets verksamhet, utvecklingsprojekt och lagberedning. Som nyutexaminerad fick jag foten mellan dörren till försvarsministeriet genom ett kort vikariat för en moderskapsledighet, och på den vägen har jag fortsatt. Sakkunskap inom markanvändning och miljö har varit efterfrågad också hos säkerhetsmyndigheter under de senaste åren, så jag hade en lämplig bakgrund för försvarsförvaltning. Nuförtiden har jag särskilt god kännedom om beredskaps- och krislagstiftningen samt regleringen av den territoriala övervakningen och försvarsmakten.

4. Vilka frågor är aktuella i ditt jobb för närvarande?

För närvarande är det mest aktuella temat utvecklingen av beredskapen utifrån lärdomarna från coronapandemin. I Säkerhetskommittén betraktas saker och ting på ett övergripande sätt och vi försöker beakta perspektiven och kunnandet hos olika förvaltningsområden. Ett exempel på en viktig aktuell process är uppdateringen av Säkerhetsstrategin för samhället, och under uppdateringen bereds även ett nytt beslut av statsrådet för föredragande.

5. Hur har arbetskulturen inom försvarsministeriet förändrats under din karriär?

Jag tycker att arbetskulturen alltid har varit uppmuntrande och social. Samarbetet har löpt smidigt såväl med andra avdelningar inom ministeriet som med övriga ministerier och myndigheter. Till följd av coronakrisen har dock mycket förändrats och distansarbete gör det möjligt att använda tiden effektivare. Jag saknar dock medarbetarnas gemensamma spontana kaffe- eller skumpastunder.

6. Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag har fått ansvar och förtroende för att hantera nya och utmanande ärendehelheter. Jag har alltid blivit uppmuntrad att utveckla mig, öka min kompetens och diversifiera min arbetsbeskrivning. Jag tycker att jag här kan utföra ett arbete som har en betydelse.

7. Beskriv din arbetsgemenskap med några ord.

Arbetsgemenskapen är viktig för mig, och i gemenskapen uppskattar jag uppriktighet och god gemenskapskänsla. Det är härligt att arbeta med utmärkta experter som dessutom är trevliga!


Tillbaka till rubrikerna | 0 Kommenttia | Kommentoi