Haku

Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteinen kokous (TP-UTVA) linjaa vuosittain Puolustusvoimien kansainvälisen harjoitusyhteistyön painopisteet ja harjoitustoimintaan osallistumisen. Puolustusvoimat tekee puolustusministeriölle esityksen seuraavan vuoden harjoitustoimintasuunnitelmasta, ja ministeriö päättää suunnitelman hyväksymisestä.

Suomen osallistumisesta kansainväliseen harjoitustoimintaan vuonna 2024

Hallitusohjelman mukaisesti Suomi osallistuu aktiivisesti kansainväliseen harjoitustoimintaan. Naton jäsenenä Suomen Puolustusvoimien kansainvälisestä harjoitustoiminnasta tulee entistä kiinteämpi osa normaalia koulutus- ja harjoitustoimintaa. Harjoituksilla kehitetään kykyä johtaa ja toimeenpanna yhteisoperaatioita liittolaisten kanssa osana Suomen ja Naton puolustamista. 

Vuoden 2024 kansainvälisen harjoitustoiminnan suunnitelma sisältää 103 harjoitustapahtumaa Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2023 vastaava luku oli 89. Osaan aiemmin kansallisina harjoituksina järjestettyihin tapahtumiin osallistuu ensi vuonna myös liittolaismaiden joukkoja, jolloin ne muuttuvat kansainvälisiksi harjoituksiksi. 

Liittoutumisen myötä keskeisin muutos harjoitustoiminnassa on se, että Suomi osallistuu myös harjoituksiin, joissa kehitetään Naton yhteisten operaatioiden edellyttämää toimintakykyä ja -valmiutta sekä testataan operatiivisia suunnitelmia osana liittokunnan komento- ja joukkorakennetta. Naton peruskirjan 5. artiklan mukaiset harjoitukset ovat osa harjoitustoimintaa.

Puolustusvoimien operaatioiden toimeenpanokyvyn kehittämisen kannalta keskeisin harjoitus vuonna 2024 on Norjan johtama Nordic Response. Osittain Pohjois-Suomeen sijoittuvaan harjoitukseen osallistuu yhteensä 14 maata. Puolustusvoimat tiedottaa harjoitustapahtumista lähempänä niiden ajankohtia.


Muita ministeriön vastuualueita