Haku

Tiivis ja kattava vuorovaikutus Pohjoismaiden kanssa on Suomelle tärkeää, ja pohjoismainen puolustusyhteistyö on syventynyt viime vuosina merkittävästi. Suomi edistää hankkeita, jotka parantavat Pohjoismaiden suoritus- ja yhteistoimintakykyjä kaikissa tilanteissa.

Pohjoismaisella puolustusyhteistyöllä (Nordic Defence Cooperation, Nordefco) tavoitellaan verkottumisen tuottamaa etua puolustuskyvyn kehittämiselle ja käytölle. Yhteistyön perustaa vahvistetaan sekä puolustuspoliittisella dialogilla ja tavoitteenasettelulla että puolustusvoimien käytännön yhteistyöllä.

Sotilaallisesti yhteistyön syventämisellä haetaan yhteensopivuutta, joka mahdollistaisi jatkossa Pohjoismaiden puolustusvoimien nykyistä tiiviimmän yhteistoiminnan koulutuksessa, harjoituksissa, puolustusmateriaalihankinnoissa ja kriisinhallintaoperaatioissa. Yksi keskeisimmistä tavoitteista on myös Pohjoismaiden strategisen ja operatiivisen yhteistoimintakyvyn kehittäminen kriisin ja konfliktin aikana.

Lisäksi yhteistyöllä haetaan kustannustehokkuutta, jolla turvataan voimavaroja tärkeimpien operatiivisten suorituskykyjen kansalliselle kehittämiselle ja käytölle.

Sotilaallista yhteistyötä tehdään viidellä osa-alueella: suorituskyvyt, puolustusmateriaali, henkilöstöhallinto ja koulutusjärjestelmät, harjoitukset ja opetustilaisuudet sekä operaatiot. Nordefcolla ei ole pysyviä poliittisen tason rakenteita.

Puheenjohtajuus Nordefcossa kiertää Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan välillä vuosittain.


Historia

Nykymuotoisen pohjoismaisen puolustusyhteistyön juuret juontavat 1960-luvulle. Kylmän sodan aikana erityisesti osallistuminen YK:n rauhanturvaoperaatioihin tarjosi kanavan tiedonvaihdolle ja käytännön yhteistoiminnalle. Rauhanturvakoulutuksessa syntyi jo varhain työnjako, jossa Suomi vastasi sotilastarkkailija-, Ruotsi esikuntaupseeri-, Tanska sotilaspoliisi- ja Norja logistiikkakursseista.

1990- ja 2000-luvulla yhteistyön pitkät juuret versoivat nopeasti käytännön järjestelyitä, joista tärkeimmät olivat NORDAC (Nordic Armaments Co-operation, 1994), NORDCAPS (Nordic Coordinated Arrangement for Military Peace Support, 1997) ja NORDSUP (Nordic Supportive Defence Structures, 2008). Vuonna 2009 nämä tuotiin puolustusministerien päätöksellä yhden katon alle ja syntyi Nordefco (Nordic Defence Cooperation). 

Nykymuotoinen yhteistyö perustuu ministerien allekirjoittamaan yhteistyöasiakirjaan (Memorandum of Understanding, MoU), ja sitä ohjaa vuonna 2018 laadittu yhteistyön pitkän aikavälin suunnitelma Nordefco Visio 2025. Nordefcon yli kymmenvuotisen historian aikana monenkeskinen pohjoismainen yhteistyö on laajentunut ja syventynyt huomattavasti. Merkittävimpiä edistysaskeleita vuosien varrelta ovat esimerkiksi vuonna 2016 aloitettu sotilaallisen liikkuvuuden hanke Easy Access sekä vuonna 2017 aloitettu ilmatilannekuvayhteistyö NORECAS (Nordic Enhanced Cooperation on Air Surveillance).


Toiminta ja tavoitteet

Historia, arvot, yhteinen toimintaympäristö ja yhteiskuntien rakenteet sitovat Pohjoismaita poikkeuksellisen tiiviisti yhteen, mutta Pohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittiset perusratkaisut ovat perinteisesti eronneet toisistaan. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut Euroopan turvallisuustilanteen muutos on kuitenkin vaikuttanut merkittävästi pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön. Suomen ja Ruotsin hakeutuminen Naton jäseniksi sekä Tanskan päätös osallistua EU:n puolustusyhteistyöhön ovat luoneet edellytyksiä yhteistyön merkittävälle syventämiselle.

Pohjoismainen puolustusyhteistyö ei ole EU:n tai Naton kilpailija, vaan niitä täydentävä järjestely. Pohjoismainen puolustusyhteistyö vahvistaa euroatlanttisen alueen pelotetta ja puolustusta. Sen lähtökohtina ovat yhteiset edut ja toiminnan joustavuus. Nordefcon toimintaa on ohjannut vuodesta 2018 lähtien pitkän aikavälin suunnitelma Visio 2025, jossa Pohjoismaat asettivat tavoitteet tulevien vuosien kehitystyölle. Pohjoismaiden puolustusministerit päättivät marraskuussa 2022, että Nordefcolle laaditaan muuttuneen toimintaympäristön sekä Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen vuoksi uusi visio. Uutta visiota valmistellaan vuonna 2023 puheenjohtajamaa Ruotsin johdolla.


Yhteistyörakenne

Nordefcolla ei ole pysyviä poliittisen tason rakenteita, vaan toiminta perustuu säännöllisiin kokouksiin ja yhteydenpitoon. Puolustusministerit, kansliapäälliköt ja puolustuspoliittisten osastojen päälliköt kokoontuvat kukin pääsääntöisesti kahdesti vuodessa. Puheenjohtajuus kiertää vuosittain. Ministerikokousta valmistelee puolustusministeriöiden osastopäälliköistä koostuva ohjauskomitea (Policy Steering Committee, PSC) ja sen toimintaa PSC-sihteeristö. Puolustusvoimien yhteistyötä koordinoi Military Coordination Committee (MCC), jonka työtä valmistelee Coordination Staff (CS).


Nordefcon yhteistyörakenne

Tässä osiossa

Muita ministeriön vastuualueita