Haku

Puolustusministeriön turvallisuustoiminnan päämääränä on luoda ja ylläpitää hallinnonalalla korkeatasoista turvallisuuskulttuuria, johon johto on sitoutunut kaikilla tasoilla. Painopiste on ennakoivassa toiminnassa ja hallinnonalan edellytetään toimivan turvallisuusperiaatteiden mukaisesti. Turvallisuuteen kohdistuvat uhkat ja toiminnan haavoittuvuudet pyritään tunnistamaan ja arvioidut riskit minimoimaan tai poistamaan.

Organisaatioturvallisuus

Organisaatioturvallisuus tarkoittaa kaikkia niitä toimia, joilla turvataan organisaation henkilöstö, tiedot, materiaali ja tekninen infrastruktuuri sekä ympäristö. Organisaatioturvallisuudella varmistetaan organisaation toiminnan jatkuvuus kaikissa tilanteissa.

Puolustusministeriö johtaa hallinnonalansa organisaatioturvallisuutta varmistaen toiminnan edellyttämät resurssit ja säädösten ajanmukaisuuden.

Tekninen turvallisuus

Tekninen turvallisuus käsittää räjähde-, sähkö-, ionisoivan ja ionisoimattoman säteilyn-, kemikaali-, painelaite-, erityisajoneuvo-, alus- ja ilma-alusturvallisuuden sekä vaarallisten aineiden kuljetusturvallisuuden.

Puolustusministeriö ohjaa ja valvoo puolustushallinnon teknistä turvallisuutta, huolehtii sitä koskevan säädöspohjan ajanmukaisuudesta ja osallistuu alan kansainväliseen yhteistyöhön.

Määrätty turvallisuusviranomainen (DSA; Designated Security Authority)

Puolustusministeriö on kansainvälisistä tietoturvallisuusvelvoitteista annetussa laissa (588/2004) tarkoitettu määrätty turvallisuusviranomainen. Sen tehtäviin kuuluu ohjata ja valvoa, että kansainvälistä turvallisuusluokiteltua tietoa suojataan puolustushallinnossa säädösten ja määräysten mukaisesti. Tämä tehtävä korostuu muun kansainvälisen yhteistoiminnan lisäksi erityisesti Puolustusvoimien kansainvälisissä hankkeissa, joita koskevien sopimusten turvallisuusasiakirjat PLM DSA katselmoi tai hyväksyy. DSA-tehtävässään puolustusministeriö osallistuu kansainvälisiin turvallisuuden foorumeihin ja komiteatyöskentelyyn muun muassa Euroopan unionissa ja Euroopan avaruusjärjestössä.

Ulkoministeriöön sijoitettu kansallinen turvallisuusviranomainen (NSA; National Security Authority) ohjaa ja valvoo, että Suomelle toimitettu kansainvälinen turvallisuusluokiteltu tieto suojataan ja että sitä käsitellään asianmukaisesti. Tässä tehtävässään se ohjaa myös määrättyjen turvallisuusviranomaisten toimintaa. Puolustusministeriön lisäksi määrättyinä turvallisuusviranomaisina toimivat myös Pääesikunta, Suojelupoliisi sekä Liikenne- ja viestintävirasto (NCSA; National Communications Security Authority). Edellä mainitut vastuutahot ja niiden tehtävät on määritelty kansainvälisistä tietoturvallisuusvelvoitteista annetussa laissa (588/2004).

Kansallinen turvallisuusviranomainen ylläpitää Kansallista turvallisuusauditointikriteeristöä (KATAKRI), jota käytetään arvioitaessa kohdeorganisaation kykyä suojata turvallisuusluokiteltua tietoa.

 

Lisätietoa antaa turvallisuusjohtaja Kai Knape (etunimi.sukunimi(at)gov.fi).


Muita ministeriön vastuualueita