Tiedotteet 2014

16.01.2014 13:30

Puolustusvoimat hankkii Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunuja Hollannista

Puolustusministeri Carl Haglund on hyväksynyt 16.1.2014 hankintaesityksen sadan käytetyn Leopard 2A6 -taistelupanssarivaunun hankkimisesta puolustusvoimille.

Taistelupanssarivaunut hankitaan Hollannista ja ne toimitetaan Suomeen vuosien 2015-2019 välisenä aikana. Kaupan hinta on 199,9 miljoonaa euroa. Hankintasopimus allekirjoitetaan Hollannissa ensi viikon alussa. Hanke turvaa maavoimien iskukyvyn pitkälle 2030-luvulle.

Nyt tehdyn hankinnan vaihtoehtoina olisivat olleet nykyisten puolustusvoimien käytössä olevien Leopard 2A4 -panssarivaunujen elinjaksopäivityksen tekeminen tai kokonaan uusien taistelupanssarivaunujen hankkiminen. Nykyisten vaunujen elinjaksopäivitys Leopard 2A6 -tasoon olisi maksanut noin 5 miljoonaa euroa vaunua kohden ja uusien Leopard-taistelupanssarivaunujen hankinta noin 10 miljoonaa euroa vaunulta.


LEOPARD-2A6
Leopard 2A6 Kuva: Puolustusvoimat

Nyt hankittavat käytetyt taistelupanssarivaunut on modernisoitu Leopard 2A6 -tasoon vuosina 2001-2006 ja niiden suorituskyky on huomattavasti nykyisiä vaunujamme parempi. Vaunut ovat tulivoimaisempia, niissä on aiempaa kehittyneempi ballistinen suojaus, vaunun johtajalle rakennettu itsenäinen pimeätoimintakyky ja sisäpuolinen sirpalesuojaus.

Hankinta ei vaadi lisärahoitusta, vaan se sisältyy puolustushallinnon suunniteltuun budjettikehykseen.

Taistelupanssarivaunujen hankintaan sisältyvät varaosat kymmeneksi vuodeksi, sisäsimulaattorit ja huoltosimulaattorit, erikoistyökalut ja testilaitteet sekä erä ampumatarvikkeita.

Puolustusministeri Carl Haglund pitää hyvänä ratkaisuna sitä, että puolustushallinnon niukkoja määrärahoja käytetään tähän kustannustehokkaaseen hankintaan.

Nykyiset puolustusvoimien Leopard 2A4 -panssarivaunut säilyvät elinkaarensa loppuun operatiivisessa käytössä ja reservin kalustona.  Lisäksi niitä käytetään ajoharjoitteluun ja uudempien vaunujen varaosiksi.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa osastopäällikkö, ylijohtaja Jukka Juusti p. 0295 140 400 ja Maavoimien esikunnassa jalkaväen tarkastaja, eversti Jukka Valkeajärvi p. 0299 410 504.


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä