Haku

Puolustusministeriön toimialaan kuuluu vapaaehtoinen maanpuolustus ja siihen liittyvien toimien yhteensovittaminen eri hallinnonalojen kesken. Puolustusministeriön tehtävänä on vapaaehtoisen sotilaallisen koulutuksen ohjaus, valvonta ja kehittäminen.

Turvallisuutta tukeva vapaaehtoistoiminta on tärkeä osa kansalaistoimintaa ja kansalaisyhteiskunnan kokonaisturvallisuuden säilyttämistä. Vapaaehtoistoiminta mahdollistaa osaltaan tarvittavien tietojen ja taitojen nopean välittämisen laajoille kansalaisryhmille sekä vahvistaa viranomaisten toimintaa. Harjoitettava vapaaehtoistoiminta tukee useimpia hallinnonaloja.

Vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan tarkoituksena on kehittää kansalaisten ja viranomaisten valmiuksia osallistua yhteiskunnan tukemiseen vakavissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Lisäksi vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan tarkoituksena on lain mukaan edistää maanpuolustuskykyä ja -tahtoa. Vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämisen lähtökohtina ovat yhteiskunnan, erityisesti puolustusvoimien sekä vapaaehtoisen järjestökentän, tarpeet.

Vapaaehtoinen maanpuolustus antaa Suomen puolustusvalmiudelle tehokkaan resurssin. Toiminnalla on kaikkia kansalaisryhmiä yhdistävä ja maanpuolustustahtoa kohottava vaikutus. Suomea ei puolusteta vain asein, vaan yhteistyössä käyttäen koko yhteiskuntamme voimavaroja. Muillakin kuin sotilaallisilla vapaaehtoisorganisaatioilla on omat tärkeät tehtävänsä yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamisessa eriasteisissa kriiseissä. Vapaaehtoisjärjestöjen etenkin paikallistasolla tekemällä yhteistyöllä voidaan saavuttaa tulevaisuudessa suurta turvallisuushyötyä sekä alueellisesti että valtakunnallisesti.


Lainsäädäntö

Vapaaehtoisesta maanpuolustuskoulutuksesta säädetään vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetussa laissa (556/2007). Laissa säädetään muun muassa vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen ja muun vapaaehtoisen maanpuolustustoiminnan sisällöstä, organisoinnista ja valvonnasta sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen organisaatiosta ja julkisista hallintotehtävistä.

Vuoden 2020 alusta uudistettu laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta edesauttaa reservin koulutuksen järjestelmällistä suunnittelua, valmistelua ja toteutusta. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ja sen jäsenjärjestöjen järjestämästä koulutuksesta kehitetään nousujohteinen kokonaisuus, joka tukee Puolustusvoimien sotilaallista koulutusta ja sen tarpeita. Lisäksi uudistus mahdollistaa MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistoiminnan kehittämisen operatiiviseksi kumppanuudeksi sekä kertausharjoitusten, Puolustusvoimien vapaaehtoisten harjoitusten ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen yhteensovittamisen aiempaa tehokkaammin.


Maanpuolustuskoulutusyhdistys

Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) on julkisoikeudellinen yhdistys, joka toimii valtakunnallisena vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteistyöjärjestönä. MPK tarjoaa valtakunnallisesti kokonaisturvallisuuden koulutusta kaikille, jotka ovat kiinnostuneita sotilastaitojensa tai yleisten turvallisuustaitojensa ylläpitämisestä, kehittämisestä ja laajentamisesta.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tarkoituksena on maanpuolustuksen edistäminen koulutuksen, tiedotuksen ja valistuksen keinoin. Yhdistyksellä voi olla myös alueellisia ja paikallisen tason yksiköitä.

Vuonna 2008 MPK sai julkisoikeudellisen aseman, ja sen tehtävät määritellään laissa vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta. MPK:n toimintaa ohjaa ja valvoo puolustusministeriö.

MPK:n julkisena hallintotehtävänä on:

  1. Järjestää sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta, tutustumistoimintaa, kansainvälistä koulutustoimintaa sekä vapaaehtoista maanpuolustusta koskevaa tiedotusta ja valistusta
  2. Kehittää naisten mahdollisuuksia osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustukseen ja järjestää siihen liittyvää sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta ja tutustumistoimintaa
  3. Ohjata, tukea ja sovittaa yhteen jäsenjärjestöjen maanpuolustuskoulutusta
  4. Kehittää tutustumistoiminnalla nuorten mahdollisuuksia tutustua maanpuolustukseen

MPK:n koulutus tukee Puolustusvoimien, muiden viranomaisten ja kansalaisten valmiutta toimia normaali- ja poikkeusoloissa. Koulutuksen tavoitteena on lisätä yleistä valmiutta ja toimintakykyä yhteiskunnan häiriötilanteissa. Osa koulutuksesta onkin kuntien ja viranomaisten tilaamaa.

MPK:lla on vahva rooli puolustusvoimien reservin kouluttajana. Koulutus tukee merkittävällä tavalla puolustusvoimien sodan ajan joukkojen kouluttamista ja suorituskyvyn ylläpitoa.  MPK:n toiminnassa osaaville reserviläisille tarjoutuu mahdollisuus hakeutua, kouluttautua ja sitoutua entistä vaativampiin kouluttaja- ja johtajatehtäviin. 

MPK:n siviilikoulutus tukee yhteiskunnan varautumista laaja-alaisiin turvallisuusuhkiin sekä yhteiskunnan yleistä valmiutta ja toimintakykyä. Lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden naisten laaja-alaisemmalle osallistumiselle maanpuolustustyöhön.

Maanpuolustuskoulutusyhdistystä kehitetään puolustusvoimien strategisena kumppanina pohjoismaisten toimintaperiaatteiden mukaisesti. Tavoitteena on vahvistaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa paikallispuolustuksessa sekä virka-aputehtävissä.

Lisätietoja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sivuilla



Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunta

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen yhteensovittamista, ohjaamista ja kehittämistä varten puolustusministeriön apuna ja sen yhteydessä toimii valtioneuvoston asettama vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunta. Neuvottelukunnan toimikausi on eduskunnan toimikausi. Neuvottelukunnan kokoonpanossa on otettava huomioon eduskunnassa vallitsevat parlamentaariset voimasuhteet.

Neuvottelukunta voi kutsua pysyviä asiantuntijoita sekä asettaa alueellisia tai toimialakohtaisia neuvottelukuntia sen omaa toimikautta vastaavaksi ajaksi.  Neuvottelukunnan, alueellisten ja toimialakohtaisten neuvottelukuntien tehtävistä, kokoonpanosta ja toiminnan järjestämisestä on säädetty valtioneuvoston asetuksella (960/2007).

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan tehtävänä on:

  1. yhteensovittaa ja ohjata vapaaehtoisen maanpuolustuksen järjestämistä;
  2. vahvistaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen asemaa yhteiskunnassa;
  3. seurata ja arvioida vapaaehtoista maanpuolustusta koskevien järjestelyjen toimivuutta ja vaikuttavuutta sekä tehdä esityksiä ja aloitteita vapaaehtoisen maanpuolustuksen kehittämiseksi;
  4. antaa lausuntoja vapaaehtoisen maanpuolustuksen kannalta tärkeistä suunnitelmista ja ehdotuksista;
  5. ylläpitää maanpuolustukseen liittyvää keskustelua ja kehittää kansalaisten maanpuolustustietoisuutta;
  6. edistää kansalaisten vapaaehtoista maanpuolustustoimintaa ja maanpuolustusvalmiutta;
  7. ohjata ja valvoa alueellisten ja toimialakohtaisten neuvottelukuntien toimintaa.

Muita ministeriön vastuualueita