Tiedotteet 2018

24.02.2018 14:49

Puolustusministeri Niinistö puhui Jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlatilaisuudessa Vaasassa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö piti juhlapuheen jääkäreiden kotiinpaluun 100-vuotisjuhlatilaisuudessa, Vaasassa 24.2.2018. Ministeri totesi, että jääkäriliike on sankaritarina vailla vertaa ja että jääkärien merkitys itsenäisen Suomen esitaistelijoina oli suuri. Puheessaan Niinistö käsitteli jääkärikoulutuksen vaiheita ja niitä raskaita oloja, joissa nämä joutuivat sitä käymään. 

Vaativan koulutuksen ansiosta jääkärit tiesivät Suomeen palatessaan heti, mistä sodankäynnissä oli kysymys ja muodostivat taidoiltaan, kokemukseltaan ja motivaatioltaan täysin ylivertaisen voimanlisän hallituksen joukoille, ministeri sanoi. "Jääkärit olivat valmistautuneet vapaustaisteluun venäläisiä miehittäjiä vastaan, mutta sen lisäksi heillä oli edessään myös sisällissota, taistelu vallankumoukseen nousseita maanmiehiään vastaan", ministeri tarkensi.

Jääkärit johtivat joukkojaan edestä tavalla, joka veti omat mukaan ja loi pelkoa vastustajassa. Jääkärien välinpitämättömyys omasta kohtalosta johti suuriin tuloksiin, mutta sillä oli myös hintansa - suurin piirtein joka kymmenes Suomeen palanneista jääkäreistä kaatui vapaussodassa ja joka viides haavoittui, muistutti Niinistö. 

Ministeri päätti puheensa pohdintaan jääkäreiden moninaisesta perinnöstä: "He johtivat suomalaisia joukkoja läpi suomalaisen vapauskamppailusarjan, joka ulottui vuodesta 1918 talvi- ja jatkosotiin. Heidän perintönsä on usko omaan asiaan, usko vapauteen. Testamentissaan Suomen nuorille vuonna 1975 – jolloin Suomi kamppaili ulkoista ja sisäistä painostusta vastaan, tällä kertaa henkistä sellaista – jääkärit halusivat jättää jälkipolville perinnöksi luottamuksen Suomen tulevaisuuteen, uskon tämän asian oikeutukseen silloinkin, kun kaikki näyttää toivottomalta sekä tahdon ja uskalluksen taistella näiden päämäärien puolesta kaikissa tilanteissa." 

Puolustusministerin puhe on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.defmin.fi/puheetPalaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä